Теми статей
Обрати теми

Як повернути гроші покупцю, якщо в РРО недостатньо коштів

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Як повернути гроші покупцю, якщо в РРО недостатньо коштів

 

Підприємство здійснює роздрібний продаж взуття та аксесуарів через магазин. Бувають випадки, коли покупець повертає придбану напередодні пару взуття і наполягає на поверненні йому коштів, сплачених за цей товар, проте в цей момент у скриньці РРО недостатньо готівки. Яким чином можна вирішити таку ситуацію?

(м. Дніпропетровськ)

 

За такої ситуації підприємству слід дотримуватися норм

п. 7 ст. 8 Закону про захист прав споживачів. Згідно з цими нормами грошові кошти, сплачені за товар, продавець повинен повернути покупцю в день розірвання договору (тобто в день повернення товару). Якщо можливості повернути гроші цього дня у продавця немає, то їх повернення може бути здійснено в інший строк за домовленістю сторін, але не пізніше 7 днів.

Керуючись цим правилом, продавець має право переконати покупця перенести строки повернення грошей, які було сплачено ним за товар, на інший день (у межах 7 днів).

Якщо покупець усе ж таки продовжує наполягати на видачі йому грошей за повернений товар того ж дня, касиру доведеться звернутися з проханням до

бухгалтерії, щоб із каси підприємства було видано певну суму готівки для повернення її покупцю.

У такому разі видачу грошових коштів з каси підприємства має бути оформлено видатковим касовим ордером. Унесення готівки до скриньки РРО касир здійснить за допомогою операції «Службове внесення». Тоді цього ж дня необхідну суму буде повернено покупцю

з обов’язковим застосуванням РРО.

Безпосередньо видача грошових коштів покупцю за повернений товар провадиться відповідно до

п. 4.7 Порядку застосування РРО:

— або шляхом

реєстрації від’ємної суми (на помилково вибиту суму роздруковується фіскальний чек видачі коштів), якщо РРО підприємства забезпечує окреме накопичення у фіскальній пам’яті від’ємних сум розрахунків;

— або шляхом

реєстрації видачі коштів (скасування помилкової суми) за допомогою операції «Службова видача», якщо РРО підприємства не забезпечує окремого накопичення у фіскальній пам’яті від’ємних сум розрахунків.

А от реєструвати через РРО від’ємні суми з використанням операції «Сторно»

п. 4.7 Порядку застосування РРО не дозволяє.

Аналогічні рекомендації дають і представники ДПАУ в консультації, опублікованій у журналі «Вісник податкової служби України», 2007, № 14.

Приклад.

На початок робочого дня розмінну монету в сумі 100 грн. унесено до РРО шляхом проведення операції «Службове внесення». Загальна сума виручки, отримана за день, склала 12000 грн. Покупець повернув товар вартістю 600 грн. При видачі грошових коштів за повернений товар зі скриньки РРО виплачено 600 грн., з них 150 грн. — за рахунок коштів, отриманих з каси підприємства. Наприкінці робочого дня всю наявну виручку за винятком розмінної монети (100 грн.) вилучено зі скриньки РРО та здано до каси підприємства.

На підставі цих даних наведемо зразок заповнення розділу 2 книги обліку розрахункових операцій (КОРО).

 

Розділ 2. Облік руху готівки та сум розрахунків

Дата

Номер Z-звіту (номер розрахункової книжки)

Сума готівки

Сума розрахунків

Сума ПДВ

Видано при поверненні товару

службове внесення

службова видача

загальна

за ставкою ПДВ 20 %

1

2

3

4

5

6

7

8

...

...

...

...

...

...

...

...

11.04.2008 р.

5683

250

600

450

450

75

600

...

...

...

...

...

...

...

...

 

Може статися і так, що в касі підприємства цього дня також не буде достатньої суми для повернення її покупцю. Якщо жодні аргументи не здатні переконати громадянина почекати якийсь час (наприклад, 1 — 2 дні), підприємству нічого не залишається, як зайняти суму, якої не вистачає, у когось зі своїх працівників.

Приймання таких коштів до каси підприємства має бути оформлено прибутковим касовим ордером, а видача їх касиру РРО — видатковим касовим ордером. При цьому внесення готівки до скриньки РРО потрібно буде здійснити за допомогою операції «Службове внесення».

У такій ситуації з працівником необхідно укласти договір позики. Про податкові наслідки таких договірних відносин читайте в консультації «

Позика від фізичної особи в податковому обліку підприємства» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 57).

Майте на увазі: коли сума коштів, що повертаються покупцю,

перевищує 100 грн., продавець-касир зобов’язаний скласти акт про видачу коштів , в якому має бути зазначено таку інформацію:

— дані документа, що установлює особу покупця, який повертає товар;

— відомості про товар;

— сума виданих коштів;

— номер, дата і час видачі розрахункового документа, який підтверджує придбання товару.

Акт про видачу коштів передається до бухгалтерії, де повинен зберігатися протягом 3 років. За відсутності бухгалтерії такий акт підклеюють на останній сторінці КОРО.

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі