Теми статей
Обрати теми

Помилково проведена через РРО операція виправляється шляхом скасування

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Помилково проведена через РРО операція виправляється шляхом скасування

 

Підприємство здійснює роздрібний продаж будівельних матеріалів через магазин. Продавець-касир помилково вибив чек РРО не на той товар, який було продано. Як виправити таку помилку?

(м. Чернівці)

 

У ситуації, коли чек вибито помилково, касиру необхідно скасувати проведену через РРО суму розрахунків.

Згідно з

п. 4.7 Порядку застосування РРО скасування помилкової операції відбувається так:

— шляхом

реєстрації від’ємної суми (на помилково вибиту суму роздруковується фіскальний чек видачі коштів), якщо РРО підприємства забезпечує окреме накопичення у фіскальній пам’яті від’ємних сум розрахунків;

— шляхом

реєстрації видачі коштів (скасування помилкової суми) за допомогою операції «Службова видача», якщо РРО підприємства не забезпечує окремого накопичення у фіскальній пам’яті від’ємних сум розрахунків. Необхідність здійснення такої операції пов’язано із забезпеченням відповідності сум готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, зазначеній у денному звіті РРО (Z-звіті).

Слід мати на увазі: незалежно від того, який варіант застосовується суб’єктом господарювання, забороняється реєструвати через РРО від’ємні суми з використанням операції «сторно».

Відповідно до вимог

п. 4.8 Порядку застосування РРО скасування помилково проведеної через РРО суми розрахунку спричиняє необхідність складання акта про скасування помилково проведеної через РРО суми розрахунків. У цьому акті зазначаються дані про помилково проведену суму та реквізити помилково вибитого розрахункового документа (чека). На це звертають увагу і представники податкових органів у консультації в журналі «Вісник податкової служби України», 2007, № 30.

Акт про скасування помилково проведеної через РРО суми розрахунків передається до бухгалтерії, де повинен зберігатися протягом 3 років. За відсутності бухгалтерії такий акт підклеюють на останній сторінці книги обліку розрахункових операцій (КОРО). Щоправда, представники ДПАУ рекомендують акт разом з помилково вибитим чеком підклеювати в КОРО у будь-якому випадку (див., зокрема, консультацію в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2003, № 103). У цьому випадку для бухгалтерії доцільно зробити копію акта.

Після закінчення робочого дня касир складає денний звіт з обнуленням інформації в оперативній пам’яті та занесенням її до фіскальної пам’яті РРО (Z-звіт), в якому має бути відображено інформацію про операції «Службове внесення» або «Службова видача».

Зауважимо, що в цій ситуації операція «Службова видача» проводиться виключно з метою скасування помилково проведеної через РРО суми розрахунків і не пов’язана з виїмкою готівки зі скриньки РРО. До того ж при реєстрації через РРО суми продажу (що згодом виявилася помилковою операцією,) готівка до скриньки РРО фактично не вносилася і відповідно при виправленні допущеної помилки за допомогою операції «Службова видача» зі скриньки РРО

не вилучалася.

Таким чином, якщо виходити з того, що у графах 5 — 8 КОРО помилково проведена сума

не відображається (тут наводиться правильна сума розрахунків), то й у інших графах КОРО не потрібно відображати суму, пов’язану з виправленням допущеної помилки. Отже, у графі 4 слід відображати тільки суми, які було фактично вилучено зі скриньки РРО, наприклад, при проведенні інкасації, а результат коригування допущеної помилки не відображається.

Приклад.

На початок робочого дня розмінну монету в сумі 100 грн. унесено до РРО шляхом проведення операції «Службове внесення». Загальна сума виручки, отриманої за день, склала 12000 грн. Протягом дня продавець-касир помилково провів через РРО 300 грн. Скасування помилково проведеної суми було здійснено за допомогою операції «Службова видача». Наприкінці дня зі скриньки РРО вилучено виручку в сумі 12000 грн. та здано до каси підприємства.

 

Розділ 2. Облік руху готівки та сум розрахунків

Дата

Номер Z-звіту (номер розрахункової книжки)

Сума готівки

Сума розрахунків

Сума ПДВ

Видано при поверненні товару

службове внесення

службова видача

загальна

за ставкою ПДВ 20 %

1

2

3

4

5

6

7

8

...

...

...

...

...

...

...

...

10.04.2008 р.

7862

100

12000

12000

12000

2000

...

...

...

...

...

...

...

...

 

Нагадуємо: помилково введені через РРО суми

не відображаються у графах 4 — 7 Звіту про використання реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) за формою № ЗВР-1 (див. п. 5 Інструкції № 614). За бажанням можна додати до Звіту пояснювальну записку щодо помилково проведених через РРО сум.

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі