Теми статей
Обрати теми

Торгівля алкоголем через резервний РРО

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Торгівля алкоголем через резервний РРО

 

У магазині, який торгує алкоголем уроздріб, вийшов з ладу РРО. Чи можна в цьому разі реалізувати алкогольні напої через резервний РРО, не внесений до ліцензії?

(м. Полтава)

 

На жаль, продавати алкогольні напої через резервний РРО (не внесений до ліцензії) в цьому випадку

не вийде. Річ у тім, що, дійсно, згідно зі ст. 5 Закону про РРО на період виходу з ладу РРО та здійснення його ремонту або в разі тимчасового, але не більше 72 годин (7 робочих днів), відключення електроенергії проведення розрахункових операцій здійснюється з використанням КОРО та РК або із застосуванням належним чином зареєстрованого резервного РРО. Отже, у загальному випадку резервний РРО саме і покликано забезпечити безперебійність торгівлі та вирішити можливі непередбачені ситуації, замінивши в разі поломки РРО, що вийшов з ладу.

Проте це правило, яке працює в більшості випадків, не діє в ситуації з

алкоголем через особливості ліцензування, установлені для продажу алкогольних напоїв Законом № 481. Так, згідно зі ст. 15 Закону № 481 усі РРО, розташовані в місці торгівлі алкогольною продукцією, має бути внесено до додатка до ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями (зауважимо, що від кількості зазначених у ліцензії РРО, у свою чергу, залежить плата за ліцензію). Про те, як бути з резервним РРО і чи потрібно його також зазначати в додатку до ліцензії, у Законі № 481 не зазначається. Разом з тим роз’яснення з цього приводу наводилися в листі ДПАУ від 18.06.2007 р. № 1359/32-0415 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 68. У ньому зазначалося, що в додатку до ліцензії відображаються всі діючі РРО, за допомогою яких відбувається реалізація алкогольної продукції. А от зареєстровані належним чином в органах ДПС резервні РРО в додатку до ліцензії не зазначаються. Там же пояснювалося, що в разі встановлення додаткових або заміни раніше встановлених РРО суб’єкту підприємництва потрібно внести відповідні зміни до додатка до ліцензії. Відповідальність за недотримання цих правил установлено в ч. 2 ст. 17 Закону № 481, де зазначено, що за роздрібну торгівлю алкогольними напоями через не вказаний у ліцензії РРО суб’єкту господарювання загрожує штраф у розмірі 200 % вартості реалізованих через такий РРО алкогольних виробів, але не менше 1000 гривень.

Таким чином, як бачимо, у разі виходу з ладу РРО при торгівлі алкоголем,

застосувати резервний РРО, не зазначений у ліцензії, не вдасться. Отже, у ситуації, що склалася, суб’єкт господарювання може діяти одним зі способів:

1) припинити торгівлю алкоголем на час ремонту РРО, що вийшов з ладу;

2) унести зміну до додатка до ліцензії, відобразивши заміну РРО і вказавши там відомості про резервний РРО (як про діючий);

3) у період ремонту РРО, що вийшов з ладу, торгувати алкоголем, виписуючи розрахункові квитанції.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі