Теми статей
Обрати теми

Розрахунки покупців платіжними картками проводяться через РРО

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Розрахунки покупців платіжними картками проводяться через РРО

 

Торговельне підприємство приймає від покупців в оплату за товари платіжні картки, у зв’язку з чим має платіжний термінал, який, проте, не підключений до РРО. Чи потрібно в цьому разі розрахункові операції покупців платіжними картками проводити через РРО?

(м. Запоріжжя)

 

Так, потрібно

.

Як відомо, розрахункові операції (до яких належать і безготівкові розрахунки покупців платіжними картками) суб’єкти підприємництва повинні проводити через РРО з роздрукуванням відповідних

розрахункових документів, що підтверджують здійснення таких розрахункових операцій (п. 1 ст. 3 Закону про РРО).

Згідно зі

ст. 2 Закону про РРО розрахунковий документ — це документ установленої форми та змісту (касовий чек, товарний чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо), який підтверджує факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) коштів, купівлі-продажу іноземної валюти, надрукований у випадках, передбачених Законом про РРО, і зареєстрований в установленому порядку РРО або заповнений уручну. Разом з тим згідно з п. 1.5 Положення № 137 сліп (квитанція платіжного термінала) — це паперовий документ, який підтверджує здійснення операції з використанням платіжної картки та містить дані про таку операцію та реквізити платіжної картки. Отже, сліп (квитанція платіжного термінала) у розумінні Закону про РРО не є розрахунковим документом. Тому в разі, коли платіжний термінал не підключено до РРО, розрахунки покупців платіжними картками, крім реєстрації через платіжний термінал, також повинні проводитися і через РРО. На це також зверталася увага і в консультаціях у журналі «Вісник податкової служби України», 2008, № 12; 2006, № 31.

Залишається додати: іншу ситуацію, коли платіжний термінал

з’єднано з РРО, застережено п. 4.8 Положення № 137 та п. 3.6 Положення № 614. Так, згідно з цими пунктами при використанні платіжного термінала, з’єднаного або поєднаного з РРО, його засобами, крім квитанції, друкується і розрахунковий документ, що містить реквізити квитанції платіжного термінала та чеку РРО.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі