Теми статей
Обрати теми

Відокремлені підрозділи: касова книга чи РРО ?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Відокремлені підрозділи: касова книга чи РРО ?

 

Відокремлений підрозділ підприємства (магазин) здійснює розрахунки з покупцями через РРО і самостійно здає виручку до банку. Чи потрібно такому відокремленому підрозділу вести при цьому касову книгу?

(м. Вінниця)

 

Насамперед зауважимо, що поняття «відокремлений підрозділ» з

Положення № 637 набагато ширше аналогічного поняття, що зустрічається в правовому законодавстві (зокрема, поняття «відокремлений підрозділ» зі ст. 64 ГКУ). Адже згідно з п. 1.2 «касового» Положення № 637 відокремлені підрозділи — це філії, представництва, відділення та інші структурні підрозділи, які наділено частиною майна господарських організацій та здійснюють оперативне використання чи інше речове право щодо такого майна. Отже, відокремленими в розумінні Положення № 637 є як відокремлені, так і структурні підрозділи підприємств (докладніше це питання розглядалося у статті «РРО з касовою книгою, ліміт відокремленого підрозділу, зберігання готівки (за листами НБУ)» // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 103). Це означає, що, наприклад, магазини, кіоски, палатки з точки зору Положення № 637 підпадають під статус відокремлених, а отже, повинні керуватися відповідними (що стосуються відокремлених підрозділів) «касовими» нормами.

Повертаючись до запитання, зауважимо, що воно виникло у зв’язку з недостатньою чіткістю та неоднозначністю норм

Положення № 637. Так, згідно з четвертим абзацом п. 4.2 Положення № 637 відокремлені підрозділи, що здійснюють готівкові розрахунки із застосуванням РРО або РК та веденням КОРО, і не виконують операції з приймання (видачі) готівки за касовими ордерами, касової книги не ведуть. Проте водночас п. 3.7 Положення № 637 передбачено, що приймання отриманої з банку готівки до каси та видача готівки з каси для здавання її до банку оформлюються відповідними касовими ордерами (прибутковим або видатковим) з відображенням такої касової операції в касовій книзі. У результаті одночасне існування цих двох норм і викликало запитання: а як бути відокремленому підрозділу, що працює з РРО та здає виручку безпосередньо до банку — чи потрібно йому в такому разі вести касову книгу?

Відповідь на це запитання дав НБУ в

листах від 06.02.2008 р. № 11-113/423-1352 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 19 та від 29.02.2008 р. № 11-113/819-2371. У них роз’яснювалося: якщо відокремлений підрозділ фіксує виручку від продажу через РРО, але при цьому (1) не виконує операцій з приймання готівки за продану продукцію (товари, роботи, послуги) з оформленням її прибутковими касовими ордерами, а також (2) не здійснює операцій з видачі готівки на виплати, пов’язані з оплатою праці, виробничі (господарські) потреби, інші операції з оформленням їх витратними касовими ордерами та відомостями (тобто не здійснює операцій, що оформлюються касовими ордерами та відомостями), то такий відокремлений підрозділ згідно з вимогами п. 4.2 Положення № 637 касову книгу не веде. При цьому окремо в листі уточнювалося, що здавання відокремленим підрозділом проведеної через РРО виручки до банку будь-яким з можливих способів (самостійно, через службу інкасації, через касу головного підприємства) не потребує ведення касової книги: досить правильно провести виїмку готівки через РРО за допомогою операції «службова видача» та внести відповідний запис у КОРО. Сподіваємося, що з такими роз’ясненнями НБУ будуть згодні і податківці.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі