Теми статей
Обрати теми

Продаж хліба та РРО

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Продаж хліба та РРО

 

Підприємство виробляє хлібобулочні вироби та реалізує їх через мережу власних кіосків. Чи потрібно в такому разі кіоскам при проведенні готівкових розрахунків з покупцями застосовувати РРО?

(м. Львів)

 

Нагадаємо випадки, коли дозволяється не застосовувати РРО, зумовлені

статтями 9 і 10 Закону про РРО. Відразу зауважимо: оскільки в запитанні йдеться саме про підприємство, то можливість незастосування РРО фізичними особами — підприємцями (єдиноподатниками, фікспатентниками чи тими, хто працює за пільговим патентом, звільненими від РРО пп. 5, 6, 8 статті 9 і статтею 10 Закону про РРО) ми в цьому випадку опускаємо.

Також зробимо ще одне уточнення: згідно з

ч. 6 ст. 3 Закону про патентування хліб і хлібобулочні вироби не належать до переліку товарів, на які видається пільговий торговий патент (так, торгівля за готівковий розрахунок хлібом і хлібобулочними виробами вітчизняного виробництва згідно з ч. 6 ст. 3 Закону про патентування здійснюється без придбання торгового патенту, а отже, придбавати торговий патент у такому разі взагалі не потрібно). Тому скористатися п. 8 ст. 9 Закону про РРО, що звільняє від застосування РРО осіб, які отримали пільговий патент, при торгівлі хлібом та хлібобулочними виробами не вийде.

Стосовно ж

підприємств зауважимо, що загальний випадок незастосування РРО при продажу продукції власного виробництва застережено п. 1 ст. 9 Закону про РРО, згідно з яким реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва підприємствами, установами та організаціями всіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ та організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних та засвідчених у встановленому порядку. Ураховуючи, що кіоск у розумінні «касового» Положення № 637 вважається відокремленим підрозділом (докладніше цей момент розглядався при відповіді на попереднє запитання), а отже, згідно з третім абзацом п. 4.2 цього Положення може вести свою касову книгу та оформляти касові операції касовими ордерами, то в такому разі (за умови ведення касової книги та оформлення операцій касовими ордерами) кіоск відповідно до п. 1 ст. 9 Закону про РРО може не застосовувати РРО при здійсненні готівкових розрахунків з покупцями за реалізовані хлібобулочні вироби.

Щоправда, хочемо зазначити, що в консультації в журналі «Вісник податкової служби України», 2007, № 30 із цього приводу можна зустріти дещо іншу думку: кіоск не є відокремленим підрозділом, касову книгу вести не може (на думку податківців, це обов’язок тільки самого підприємства), а отже, скористатися нормами

п. 1 ст. 9 Закону про РРО не має права і тому повинен при продажу продукції за готівковий розрахунок застосовувати РРО. Однак вважаємо, що такий висновок суперечить нормам «касового» Положення № 637, зокрема визначенню «відокремленого підрозділу» з його п. 1.2 та абзацу третьому з його п. 4.2, яким прямо передбачено можливість ведення касової книги відокремленими підрозділами. Тому погодитися з ним ми не можемо.

Інша справа, що виписувати ПКО на кожний продаж хліба — це дуже трудомістко і незручно, а тому такий спосіб оформлення розрахунків навряд чи застосовуватиметься на практиці. А отже, кіоску готівкові розрахунки при продажу хліба потрібно буде здійснювати з використанням РРО.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі