Теми статей
Обрати теми

Продаж цукру в мішках та РРО

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Продаж цукру в мішках та РРО

 

Підприємство виробляє цукор і, упакувавши його в спеціально закуплені для цього мішки, реалізує покупцям за готівку. Чи потрібно в цьому разі застосовувати РРО?

(м. Кіровоград)

 

Як відомо, за загальним правилом підприємства-виробники, що реалізують продукцію власного виробництва за готівку, можуть не застосовувати РРО, при дотриманні

умов, визначених п. 1 ст. 9 Закону про РРО. Отже, згідно з цим пунктом РРО буде не потрібним, якщо готівкові розрахунки при продажу продукції власного виробництва здійснюватимуться в касах підприємств з оформленням їх касовими ордерами та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою в установленому порядку.

Проте в цьому випадку підприємству-виробнику, щоб скористатися такою звільняючою від РРО нормою, у зв’язку з передпродажним пакуванням продукції власного виробництва в тару (мішки), необхідно відповідним чином оформити операції з такою тарою в обліку.

Так,

якщо вартість мішків (як тари) не включатиметься до ціни цукру (тобто при продажу вартість цукру і вартість мішка зазначатиметься окремо), то вийде, що підприємство, крім продажу продукції власного виробництва (цукру), також реалізовуватиме покупцям і тару — мішки (які вже для такого підприємства продукцією власного виробництва не є). А отже, оскільки у такому разі умови звільняючого п. 1. ст. 9 Закону про РРО не виконуватимуться, то підприємству доведеться проводити готівкові розрахунки через РРО (або, наприклад, щоб не використовувати РРО, підприємство може домовитися з покупцями про внесення оплати через установи банку). На це зверталася увага і в консультаціях податківців у журналі «Вісник податкової служби України», 2007, № 43; 2005, № 42.

Інакше складається ситуація,

якщо вартість мішків окремо не виділяється, а включається до ціни продукції власного виробництва (до ціни цукру). У цьому разі готівкові розрахунки за продукцію власного виробництва, що реалізується, можуть здійснюватися без РРО, у касі підприємства з відповідним оформленням касовими ордерами. Так само вважають і податківці (консультація в журналі «Вісник податкової служби України», 2005, № 42). Отже, підприємству, яке має намір скористатися звільняючими від РРО положеннями п. 1 ст. 9 Закону про РРО, потрібно оформити операції у другий з розглянутих вище спосіб. Залишається додати: для невикористання РРО такі особливості обліку упаковки, мабуть, варто враховувати не тільки «цукровим», але й іншим виробникам, які реалізують за готівку продукцію власного виробництва.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі