Теми статей
Обрати теми

Надаємо побутові послуги вдома в замовника: в яких випадках потрібен РРО

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Надаємо побутові послуги вдома в замовника: в яких випадках потрібен РРО

 

Підприємство надає послуги з ремонту побутової техніки (пральних машин, телевізорів, радіоапаратури) удома в замовників. Також удома здійснюються й розрахунки за надані послуги. Як слід оформляти такі готівкові розрахунки ? Чи потрібні в такому разі РРО чи РК ?

(м. Кривий Ріг)

 

Насамперед нагадаємо, що перелік послуг, що належать до

побутових, установлено Галузевим класифікатором «Класифікація послуг і продукції у сфері побутового обслуговування», затвердженим наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 19.02.2002 р. № 51.

Щодо проведення готівкових розрахунків, то за загальним правилом готівкові розрахунки (у тому числі й за надані послуги) мають здійснюватися із застосуванням РРО. Проте в деяких випадках застосування РРО можна уникнути.

Так, підприємство могло б не застосовувати РРО, якби розрахунки за надані послуги проводилися в касі підприємства з відповідним оформленням прибутковими та видатковими касовими ордерами з видачею відповідних квитанцій, підписаних та завірених печаткою в установленому порядку (

п. 1 ст. 9 Закону про РРО).

У ситуації ж, коли надані послуги здійснюються

вдома в замовника (як зазначається в запитанні), у деяких випадках, передбачених Переліком № 1336, здійснювати готівкові розрахунки можна без РРО, але з використанням РК та КОРО. Так, згідно з Переліком № 1336 одержувати готівку вдома в замовника в оплату за надані побутові послуги з випискою РК, зокрема, можна:

— при наданні побутових послуг на території села (

п. 11 Переліку № 1336);

при наданні побутових послуг удома в замовника з ремонту та встановлення побутових машин і приладів, радіоелектронної апаратури, телеантен, ремонту та збирання меблів, прибирання квартир, догляду за дітьми, хворими та людьми похилого віку, фотографування, дрібного ремонту квартир (за Переліком робіт, що належать до дрібного ремонту квартир, затвердженим спільним наказом Мінекономіки та ДПАУ від 23.08.2001 р. № 189/332), приготування їжі, прання білизни, хімічного чищення меблів, килимів та інших килимових виробів (за умови проведення розрахунків на місці надання послуг) (п. 11 Переліку № 1336).

Як бачимо, надання послуг з ремонту побутової техніки вдома в замовника згадується в

п. 11 Переліку № 1336. Тому готівкові розрахунки за надані вдома послуги в цьому випадку можуть здійснюватися без РРО, але з випискою РК. Причому незалежно від річного обсягу розрахункових операцій.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі