Теми статей
Обрати теми

Перехід з РК на РРО: розраховуємо граничний обсяг правильно

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Перехід з РК на РРО: розраховуємо граничний обсяг правильно

 

Підприємство здійснює вид діяльності, що дозволяє провадити розрахунки з покупцями без застосування РРО з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій (роздрібна торгівля через засоби пересувної торговельної мережі). Оплата власної продукції, що реалізується, надходить у готівковій та безготівковій формі. Як правильно розраховується граничний 200-тисячний обсяг розрахункових операцій для переходу з розрахункових книжок на РРО?

(м. Бахчисарай)

 

Можливість здійснення готівкових розрахунків з

покупцями без РРО, але із застосуванням розрахункових книжок (РК), установлено ст. 10 Закону про РРО. Такою можливістю мають право користуватися підприємства, види діяльності яких зазначено в Переліку № 1336.

До цього

Переліку входить і роздрібна торгівля через засоби пересувної торговельної мережі (див. п. 2). Для цього виду діяльності, як і для деяких інших видів, перелічених у пп. 3, 5, 6, 13, 14, 16, 17, 22, 23, 27 Переліку № 1336, установлено граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг) на рівні 200 тис. грн.

Розраховувати граничний 200-тисячний обсяг слід за

12 попередніх місяців (365 або 366 календарних днів), а не за календарний рік (з 1 січня по 31 грудня). Про це представники податкового відомства повідомили в листі від 23.12.2004 р. № 11643/6/23-2119 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 30).

У разі перевищення такої межі суб’єкт господарювання використовувати КОРО та РК вже не зможе, а повинен буде застосовувати РРО. На це звернув увагу Держкомпідприємництва в

листі від 26.09.2002 р. № 5-222/5192 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2002, № 86).

Слід зауважити, що 200-тисячний ліміт згідно з

п. 2 постанови № 1336 розраховується на одного суб’єкта господарювання в цілому. Щоправда, у цій постанові не уточнюється, за якими операціями розрахунки беруть участь у визначенні ліміту. Відсутні також і роз’яснення контролюючих органів з цього питання.

Така незрозуміла ситуація іноді дає підставу працівникам податкової служби при перевірках вважати, що в розрахунку граничного обсягу (200 тис. грн.) мають брати участь не лише надходження від виїзної торгівлі, а й безготівкова оплата товару. Платникам податків у таких ситуаціях доводиться навіть шукати правду в суді. Яскравий приклад цього —

ухвала ВАСУ від 15.02.2007 р. (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 58).

На відміну від податківців, служителі Феміди дотримуються іншої позиції. У цій

ухвалі, зокрема, зазначається, що за відсутності в підприємства обов’язку вести облік «касових» розрахунків за власну продукцію за допомогою розрахункових квитанцій обсяг цих операцій не повинен ураховуватися в розрахунку граничних 200 тис. грн.

Переконатися у правоті судового рішення допомагає

ст. 10 Закону про РРО. Згідно з цією статтею на Кабмін покладено обов’язок щодо встановлення переліку форм та умов здійснення діяльності без застосування РРО із застосуванням РК та КОРО, а також граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій, при перевищенні якого застосування РРО є обов’язковим.

Ураховуючи, що

Перелік № 1336 та граничний обсяг (у цій ситуації — 200 тис. грн.) установлено саме щодо певних форм та умов діяльності, можна стверджувати: граничний обсяг стосується лише тих видів діяльності, що наведені в цьому Переліку, і він не повинен впливати на інші розрахункові операції.

Якщо ж підприємство

перевищить установлений 200-тисячний ліміт щодо виручки, отриманої через виїзну торгівлю, то воно протягом місяця має перейти на РРО, як це передбачено в постанові № 121. При цьому з лімітом порівнюватиметься виручка не щодо кожного пункту продажу, а щодо всіх пунктів виїзної торгівлі, наявних у суб’єкта господарювання.

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі