Теми статей
Обрати теми

РРО та орендні операції підприємств торгівлі

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Особливі випадки (не) застосування РРО

 

РРО та орендні операції підприємств торгівлі

 

Підприємство оптової торгівлі здає в оренду частину торговельних площ. При цьому орендарі сплачують орендну плату готівковими грошовими коштами. Чи потрібно проводити таку розрахункову операцію через РРО?

(м. Севастополь)

 

Для відповіді на поставлене запитання звернемося до

п. 1 ст. 9 Закону про РРО, відповідно до якого реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва та наданні послуг підприємствами, установами і організаціями всіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою в установленому порядку.

Відразу виникає запитання: чи можна вважати здавання приміщення в оренду послугою?

У розумінні

ЦКУ предметом договору оренди є неспоживна річ (ст. 760 ЦКУ), а предметом договору про надання послуг — послуга, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності (ст. 901 ЦКУ). У зв’язку з цим договір оренди не може бути віднесено до договору про надання послуг. Це зазначає і Мін’юст в листі від 23.02.2004 р. № 8-11-19.

Проте ДПАУ в

листі від 21.12.2005 р. № 12867/6/23-8019 звертається до іншого документа — Державного класифікатора продукції та послуг (ДК 016-97), затвердженого наказом Держстандарту від 30.12.97 р. № 822 , в якому групу 70.2 названо «Послуги зі здавання в найм власної нерухомості». Як бачимо, оренду в цьому документі віднесено до сфери послуг. Тому ДПАУ зазначає про необхідність для підприємств торгівлі при наданні послуг, у тому числі зі здавання в оренду приміщень, проводити розрахункові операції із застосуванням РРО або в безготівковій формі через установи банків. Такого самого висновку доходить і Держпідприємництва в листі від 23.06.2006 р. № 4564/0/2-06.

Отже, незважаючи на наявність підстав для незастосування РРО в ситуації, що склалася, безпечніше все-таки прислухатися до думки ДПАУ і провести суму орендної плати, отриману торговельним підприємством від орендаря, через РРО. Нагадаємо: підприємство належить до сфери торгівлі, якщо в Довідці з єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ) зазначено код виду діяльності, що відноситься до оптової або роздрібної торгівлі (секція G розділу 50-52 КВЕД).

Якщо підприємство не належить до сфери торгівлі чи громадського харчування, воно може скористатися пільгою, наданою

п. 1 ст. 9 Закону про РРО і проводити готівкові розрахунки через касу підприємства з оформленням прибуткових касових ордерів та видачею квитанцій, адже податківці вважають оренду послугою.

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі