Теми статей
Обрати теми

Разовий продаж основних фондів — чи потрібен РРО?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Разовий продаж основних фондів — чи потрібен РРО?

 

Підприємство харчової промисловості продає за готівкові кошти об’єкт основних фондів. Чи необхідно готівкову виручку від такого продажу приймати з використанням РРО?

(м. Чернігів)

 

Насамперед зауважимо, що правові основи застосування

реєстраторів розрахункових операцій викладено в Законі про РРО. Згідно з п. 1 ст. 3 зазначеного документа суб’єкти підприємницької діяльності, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (з використанням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані в установленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій. Отже, РРО слід застосовувати при розрахунках за товари у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Подивимось, що ж означає термін «товар».

Оскільки

Закон про РРО не містить визначення цього терміна, звернемося до інших нормативно-правових актів. Згідно з п. 1.6 Закону про податок на прибуток товари — це матеріальні та нематеріальні активи, а також цінні папери і деривативи, які використовуються в будь-яких операціях, крім операцій з їх випуску (емісії) та погашення. Як бачимо, у світлі Закону про податок на прибуток основні фонди можна розглядати як товар.

Разом з тим торговельна діяльність регулюється нормами

ГКУ (п. 4 Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування населення, затвердженого постановою КМУ від 15.06.2006 р. № 833). Зазначений нормативний документ розмежовує терміни, що нами розглядаються. Так, відповідно до п. 6 ст. 139 ГКУ товарами у складі майна суб’єктів господарювання визнаються виготовлена продукція (товарні запаси) виконані роботи та послуги. Основними фондами виробничого і невиробничого призначення є будинки, споруди, машини та устаткування, інструмент, виробничий інвентар і приладдя, господарський інвентар та інше майно тривалого використання, що віднесено законодавством до основних фондів (п. 3 ст. 139 ХКУ). Така неоднозначність дає підстави для такого висновку: основні фонди і товари — це не одне і те саме, їх не можна ототожнювати.

Вартий уваги

лист Держпідприємництва
від 12.01.2008 р. № 219. Автори цього листа намагаються довести, що операція з продажу об’єкта основних фондів не вписується до «сфери торгівлі», щоб потрапити до сфери застосування Закону про РРО. На їх думку, застосовувати РРО в результаті здійснення такої операції не потрібно.

Цих же позицій щодо незастосування РРО

дотримується і ВАСУ. Так, у своїй постанові від 21.12.2006 р. судовий орган доходить висновку, що продаж об’єкта основних засобів не є торгівлею в розумінні Закону про РРО, оскільки це разова господарська операція з продажу в місці, не призначеному для оптової чи роздрібної торгівлі. Звичайно, позитивне для платника податків вирішення питання не може не радувати, але, на жаль, таке аргументування не можна підтвердити нормами Закону про РРО.

Інакше ситуацію розуміють представники податкових органів

. Вони виступають за застосування РРО (див. лист ДПАУ від 26.07.2006 р. № 14109/7/23-8017 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 79; консультацію, опубліковану в журналі «Вісник податкової служби України», 2006, № 44).

Маємо визнати, що парирувати позицію податківців буде складно, зважаючи на відсутність чіткого визначення поняття «сфера торгівлі» у профільному законі, який регулює питання застосування РРО. Тому ми, як і раніше, рекомендуємо приймати готівку від покупця через касу банку. Тоді проблем не буде.

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі