Теми статей
Обрати теми

Продаж надлишків виробничих запасів

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Продаж надлишків виробничих запасів

 

Підприємство здійснює продаж надлишків виробничих запасів за готівкові грошові кошти. Чи необхідно в цій ситуації застосовувати РРО?

(м. Полтава)

 

Говорячи про реалізацію підприємством надлишків ТМЦ, зауважимо, що ця ситуація подібна до разового продажу основних фондів. Проте для відповіді на поставлене запитання ще раз звернемося до законодавчих актів. Так, згідно з

п. 1 ст. 3 Закону про РРО суб’єкти підприємницької діяльності повинні використовувати РРО при продажу товарів (робіт, послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Товарно-матеріальні цінності (запаси) відповідають визначенню «товар», яке наведене в

п. 1.6 Закону про податок на прибуток і включає матеріальні і нематеріальні активи, а також цінні папери і деривативи, які використовуються в будь-яких операціях, крім операцій з їх випуску (емісії) та погашення. Крім того, ТМЦ є товаром і у світлі термінології ГКУ.

Незважаючи на це

прихильники незастосування РРО зазначають, що разовий продаж виробничих запасів не є торговельною діяльністю (див. лист Держпідприємництва від 12.01.2008 р. № 219 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 20). Аргументують вони це тим, що торговельна діяльність має бути систематичною, тобто здійснюватися не менше трьох разів протягом одного календарного року. Саме таке визначення систематичності дано в п. 4 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами законодавства про відповідальність за окремі злочини у сфері господарської діяльності» від 25.04.2003 р. № 3 // «Податки та бухгалтерський облік», 2003, № 54.

Зовсім

інша думка з цього приводу у представників головного податкового відомства. ДПАУ акцентує увагу на тому, що ст. 9 Закону про РРО містить вичерпний перелік умов звільнення суб’єктів господарювання від застосування РРО, серед яких відсутні одиничні випадки реалізації за готівку запасів, які не є продукцією власного виробництва. У зв’язку з цим при реалізації ТМЦ за готівку підприємство зобов’язане використовувати РРО. На це, зокрема, зверталася увага в консультаціях, опублікованих у журналі «Вісник податкової служби України», 2007, № 43, с. 38; 2004, № 28.

Ураховуючи позицію ДПАУ та проблематичність її спростування, рекомендуємо підприємствам, які реалізують надлишки виробничих запасів, приймати від покупців кошти на рахунок у банку.

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі