Теми статей
Обрати теми

Застосування РРО в оптовій торгівлі

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Застосування РРО в оптовій торгівлі

 

Підприємство оптової торгівлі реалізує зі складу продукти харчування за готівку. Чи необхідно суми отриманої виручки проводити через РРО?

(м. Донецьк)

 

Як передбачено

п. 1 ст. 3 Закону про РРО суб’єкти підприємницької діяльності при продажу товарів за готівку у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов’язані використовувати реєстратори розрахункових операцій. У зв’язку з цим для проведення готівкових розрахунків з покупцями при оптовому продажу зі складу необхідно застосовувати РРО.

У разі непроведення розрахункових операцій за готівку через РРО до суб’єкта підприємницької діяльності може бути застосовано штрафні санкції в п’ятикратному розмірі вартості проданих без РРО товарів (

п. 1 ст. 17 Закону про РРО).

Можливо, що деякі оптовики в питаннях застосування РРО спробують скористатися звільняючим

п. 12 ст. 9 Закону про РРО, в якому зазначено, що реєстратор розрахункових операцій та розрахункова квитанція не застосовуються, якщо в місці отримання товарів (надання послуг) розрахункові операції в готівковій формі не здійснюються (оптова торгівля тощо). На перший погляд може видатися, що для незастосування РРО достатньо розмежувати місце прийому готівки та місце відпуску товарів покупцям. Проте не все так просто.

З приводу цієї норми ДПАУ в

листах від 17.12.2004 р. № 11459/6/23-2119, від 19.01.2006 р. № 834/7/23-8017 роз’яснила, що РРО можуть не застосовуватися, якщо при відпуску товарів розрахунки за них було здійснено шляхом безготівкового перерахування коштів на банківський рахунок. Ця ж думка знайшла своє відображення в консультаціях представників головного податкового відомства, опублікованих у журналі «Вісник податкової служби України», 2006, № 14; 2006, № 27; 2007, № 14.

Звернувшись до судової практики, можна помітити, що ВАСУ має з цього приводу іншу думку. У своїй

ухвалі від 19.12.2006 р. судовий орган зазначає про встановлення факту нездійснення операції з розрахунків у готівковій формі в місці отримання товарів при провадженні позивачем діяльності з оптової торгівлі продуктами харчування зі складу. У зв’язку з цим РРО можна не використовувати на підставі норм п. 12 ст. 9 Закону про РРО.

Незважаючи на наявність такої позитивної ухвали судового органу, рекомендуємо оптовим підприємствам, щоб уникнути неприємностей, організовувати розрахунки з покупцем одним з двох способів:

— у готівковій формі, проводячи суму отриманої виручки через РРО;

— у безготівковій формі (шляхом унесення грошових коштів покупцем на рахунок в банку).

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі