Теми статей
Обрати теми

Чи буде адмінштраф за несвоєчасне подання Звіту з РРО

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Штрафи

 

Чи буде адмінштраф за несвоєчасне подання Звіту з РРО

 

Які штрафні санкції передбачено за помилки у Звіті про використання РРО та несвоєчасне його подання?

(м. Миколаїв)

 

Звіт про використання РРО не є податковою декларацією в розумінні

Закону № 2181. Так, податкова декларація — документ, на підставі якого здійснюються нарахування та/або сплата податку, збору, обов’язкового платежу. На підставі даних Звіту жодних нарахувань та сплати не відбувається. Отже, штраф, передбачений п.п. 17.1.1 Закону № 2181 за неподання або несвоєчасне подання цього Звіту, а також штраф за помилки, допущені у Звіті, передбачений п.п. 17.1.3 Закону № 2181, не застосовується.

Водночас є небезпека застосування

адміністративного штрафу, установленого ст. 1551 КУпАП. Нагадаємо: згідно з цією статтею штраф приймається за порушення встановленого законом порядку проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

До набуття чинності новою редакцією

ст. 1551 (відповідно до Закону України від 20.02.2003 р. № 548-IV) КУпАП прямо передбачав відповідальність за неподання цього Звіту. Зараз цією статтею не передбачено таку відповідальність. На цій підставі багато фахівців вважають, що застосувати адмінштраф за неподання або несвоєчасне подання Звіту не можна.

Щоб визначитися із застосуванням адмінштрафу за неподання Звіту з РРО, слід розібратися, що ж розуміється під «

порядком проведення розрахунків»?

Саме так називається

розділ II Закону про РРО, в якому і встановлено обов’язок не пізніше 15 числа наступного за звітним місяця подавати до органів ДПС звітність, пов’язану із застосуванням реєстратора розрахункових операцій та розрахункових книжок. Як показує практика, саме такого аргументування дотримуються працівники податкових органів при накладенні адмінштрафів («Вісник податкової служби України», 2006, № 11).

Звичайно, у спорі з податківцями можна стверджувати, що слова «порядок проведення розрахунків» у

ст. 1551 КУпАП застосовано в загальному значенні, тобто адмінштраф застосовується тільки в тому випадку, якщо було допущено помилку саме в момент проведення розрахунків. Проте, як свідчить наведена вище публікація та деякі інші консультації податківців, вони, як правило, не прислухаються до таких аргументів.

Таким чином, за неподання або несвоєчасне подання Звіту

на посадових осіб може бути накладено адмінштраф від 5 до 10 нмдг (від 85 до 170 грн.), а якщо таке правопорушення вчинено особою, на яку протягом року було накладено адмінштраф за таке саме порушення — від 10 до 20 нмдг (від 170 до 340 грн.).

Як бачимо, цей штраф може бути застосовано тільки до

посадових осіб, тобто осіб, які виконують постійно, тимчасово або за спеціальним повноваженням обов’язки (організаційно-розпорядчі чи адміністративно-господарські) службової особи. З цього випливає, що до приватних підприємців, які самостійно не здійснюють розрахункові операції, цей штраф застосувати неможливо (лист ДПАУ від 17.07.2003 р. № 11190/7/23-2117). приватні підприємці не вважаються посадовими особами, на підтвердження цього див. п. 5 постанови пленуму Верховного Суду України «Про деякі питання застосування законодавства про відповідальність за ухилення від сплати податків, зборів, інших обов’язкових платежів» від 08.10.2004 р. № 15 // «Податки та бухгалтерський облік», 2005, № 58.

Вікторія Матвєєва, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі