Теми статей
Обрати теми

Два Z-звіти за день — чи порушення це?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Два Z-звіти за день — чи порушення це?

 

За результатами перевірки представниками податкового органу було складено акт, в якому зафіксовано таке правопорушення, як незбереження в книзі обліку розрахункових операцій фіскальних звітних чеків. Дійсно, була ситуація, коли касир після проведення друкування Z-звіту повторно, уже помилково, ще раз провів друкування звіту, але вже цей фіскальний чек не вклеїв до КОРО. Чи можна вважати це порушенням вимог порядку використання РРО?

(м. Артемівськ)

 

У податкових органів щодо цього питання позиція однозначна: у разі роздрукування на РРО протягом робочого дня декількох фіскальних звітних Z-чеків усі вони підклеюються у відповідній КОРО, записи в розділі 2 КОРО робляться щодо кожного фіскального звітного чека окремо. Цю позицію закріплено в

п. 7.7 Порядку № 614.

Але давайте подивимося, чи передбачено санкцію саме за невиконання обов’язку підклеювати всі Z-чеки, роздруковані за робочий день.

Отже, у

п. 9 ст. 3 Закону про РРО передбачено обов’язок суб’єктів господарювання щодня друкувати на РРО фіскальні звітні чеки (Z-звіти) та забезпечувати їх зберігання в КОРО. Під Z-звітом розуміється денний звіт (тобто документ, що містить інформацію про денні підсумки розрахункових операцій) з обнуленням інформації в оперативній пам’яті та занесенням її до фіскальної пам’яті реєстратора (абзац другий п. 2 постанови № 199). Період роботи РРО від реєстрації першої розрахункової операції після виконання Z-звіту до виконання наступного Z-звіту називається зміною, але при цьому тривалість зміни, як зазначено у примітках до постанови № 199 , не повинна перевищувати 24 годин. З цього і виводиться вимога, згідно з якою в робочі для суб’єкта господарювання дні Z-звіт повинен друкуватися не рідше ніж один раз на 24 години, навіть якщо за цей час не було проведено жодної розрахункової операції.

До формування Z-звіту висуваються певні вимоги. Так, відповідно до

п. 13 постанови № 199 формування Z-звіту має відбуватися в такій послідовності:

— друкування фіскального звітного чека та занесення інформації до фіскальної пам’яті;

— обнулення регістрів денних підсумків оперативної пам’яті;

— друкування інформації, яка підтверджує обнулення регістрів денних підсумків оперативної пам’яті та дійсність фіскального звітного чека.

Відповідно, виходячи з цих вимог, Z-звіт серед інших реквізитів повинен містити такі дані (

п. 17 постанови № 199):

— загальний підсумок розрахункових операцій за реалізовані товари (надані послуги);

— кількість касових чеків (квитанцій), виданих за зміну, окремо щодо реалізованих товарів (наданих послуг) та виданих коштів;

— номер, дату і час друкування фіскального звітного чека;

повідомлення про обнулення регістрів денних підсумків оперативної пам’яті та дійсність фіскального звітного чека.

На підставі викладених вище положень можна зробити такий висновок: якщо один з двох роздрукованих один за одним звітів не містив усіх необхідних даних, він не може виконувати функцію Z-звіту і відповідно вклеїти потрібно той з них, в якому є вся необхідна інформація, зокрема інформація про обнулення регістрів денних підсумків оперативної пам’яті.

Якщо оформлення першого роздрукованого Z-звіту пройшло з дотриманням всіх вимог і він містив всю необхідну інформацію, то щодо другого роздрукованого помилково звіту також можна доводити, що він не є Z-звітом. Підстава для цього — він не містить інформації про

денні підсумки розрахункових операцій, як повинен це робити будь-який Z-звіт. А оскільки відповідальність Законом про РРО передбачено саме за незбереження фіскального звітного чека (п. 4 ст. 17 Закону про РРО), а не будь-якого звіту, роздрукованого на РРО, підстав для її застосування в цьому випадку не буде.

Ситуацію, описану в запитанні, можна розвинути і уявити, що після роздрукування Z-звіту виникла необхідність у проведенні ще однієї розрахункової операції. Чи буде це порушенням і як діяти в цьому випадку? На наш погляд, цілком допустимим буде проведення розрахункової операції з подальшим роздрукуванням ще одного Z-звіту, який відповідно міститиме інформацію тільки про цю єдину розрахункову операцію. У цьому випадку можна просто говорити про дві зміни роботи РРО, що виходячи з поняття зміни, наведеного вище, допускається чинним законодавством. Такий Z-звіт обов’язково повинен бути збережений в КОРО. І, нам здається, саме про цю ситуацію зазначаться в

п. 7.7 Порядку № 614.

Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі