Теми статей
Обрати теми

Щодо нарахування та утримання внесків на суми відшкодування працівникам вартості проїзних квитків

Редакція ПБО
Лист від 21.03.2008 р. № 4933/03-30

Щодо нарахування та утримання внесків на суми відшкодування працівникам вартості проїзних квитків

Лист Пенсійного фонду України від 21.03.2008 р. № 4933/03-30

(витяг)

 

<...>

Відповідно до частини першої статті 19 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон) об’єктом для нарахування страхових внесків для роботодавців є суми фактичних витрат на оплату праці працівників, що включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України «Про оплату праці», виплата винагород фізичним особам за виконання робіт (послуг) за угодами цивільно-правового характеру, що підлягають обкладенню податком на доходи фізичних осіб, а також суми оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, яка здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги з тимчасової непрацездатності.

Застраховані особи сплачують страхові внески з сум доходу у вигляді заробітної плати, інших виплат та винагород, нарахованих (виплачених) платнику відповідно до умов трудового або цивільно-правового договору, що включаються до складу загального оподатковуваного доходу.

Єдиним нормативним документом, який розроблено відповідно до Закону України «Про оплату праці», що визначає складові фонду оплати, є Інструкція зі статистики заробітної плати, яка затверджена наказом Державного комітету статистики від 13 січня 2004 року № 5 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 27.01.2004 року за № 114/8713.

Відповідно до пп. 2.3.2 Інструкції зі статистики заробітної плати

вартість проїзних квитків, які персонально розподіляються між працівниками, та відшкодування працівникам вартості проїзду транспортом загального користування входять до фонду оплати праці у складі інших заохочувальних та компенсаційних виплат.

Таким чином, вищезазначені виплати

є об’єктом для нарахування (33,2 %) та утримання (2 %) страхових внесків до Пенсійного фонду.

Заступник голови правління В. Короневський



коментар редакції

Сума відшкодування працівникам підприємства вартості проїзду транспортом загального користування
обкладається внесками до Пенсійного фонду

Згідно з п.п. 2.3.2 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Мінстату від 13.01.2004 р. № 5, вартість проїзних квитків, які персонально розподіляються між працівниками, та

сума відшкодування працівникам вартості проїзду транспортом загального користування включається до фонду оплати праці у складі інших заохочувальних та компенсаційних виплат.

На цій підставі такі виплати обкладаються внесками до Пенсійного фонду як у частині нарахувань (33,2 %), так і в частині утримань (2 %).

Слід додати, що сума відшкодування працівникам підприємства вартості проїзду транспортом загального користування обкладається також усіма іншими внесками до соціальних фондів, а саме: до Фонду страхування з тимчасової втрати працездатності, до Фонду страхування на випадок безробіття, до Фонду страхування від нещасного випадку на виробництві. Крім того, така сума обкладається податком з доходів фізичних осіб у складі заробітної плати.

Докладніше про таку виплату та порядок її відображення в бухгалтерському та податковому обліку читайте в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 27.

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі