Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Алкогольні напої за договором комісії: хто сплачує хмелезбір?

Редакція ПБО
Стаття

Алкогольні напої за договором комісії: хто сплачує хмелезбір?

 

Нашим читачам добре відома суперечлива ситуація, що свого часу склалася навколо порядку сплати збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства щодо комісійних операцій з продажу алкогольних напоїв та пива. Нарешті лист ДПАУ від 19.03.2008 р. № 5359/7/21-0117 (див. с. 18 сьогоднішнього номера), яким, до речі, скасовані попередні роз’яснення ДПАУ, засвідчив про зміну позиції податкового відомства. Проте, щоб запобігти хибним тлумаченням висновків, що містить зазначений лист, ми звернулися з конкретними запитаннями до директора Департаменту масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА України Косарчука Віктора Петровича. Упевнені, що саме наявність тут конкретних запитань, дозволяє виключити будь-яку неоднозначність у розумінні отриманих нами відповідей.

 

За договором комісії на продаж комісіонер реалізує третій особі — покупцю алкогольні напої, отримані від комітента.

Хто є платником збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства у таких випадках:

1. Комісіонер отримує виручку від третьої особи — покупця, перераховує належну частину отриманої виручки комітентові, сплачує збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства за відповідний звітний період та складає звіт. Чи повинен у цьому разі комітент складати звіт та сплачувати збір із суми, отриманої від комісіонера?

2. Комітент отримує виручку від третьої особи — покупця безпосередньо на свій рахунок. Чи повинен у цьому разі комісіонер складати звіт та сплачувати збір з обсягу реалізованих ним третій особі алкогольних напоїв, якщо виручку від неї він не отримував?

3. Комітент отримує виручку від третьої особи — покупця безпосередньо на свій рахунок, при цьому комітент є виробником алкогольних напоїв. Чи повинен у цьому разі такий комітент (або ж комісіонер) сплачувати збір?

 

Відповідно до статті 1 Закону України від 9 квітня 1999 року № 587-XIV «Про збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства» (далі — Закон № 587) платниками збору є суб’єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності та підпорядкування, які реалізують в оптово-роздрібній торговельній мережі алкогольні напої та пиво.

Згідно зі статтею 2 Закону № 587 об’єктом оподаткування є виручка, одержана від реалізації у оптово-роздрібній торговельній мережі алкогольних напоїв та пива.

Постановою Кабінету Міністрів України від 15 липня 2005 року № 587 «Про затвердження Порядку справляння збору та використання коштів на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства» визначено, що платником збору може бути будь-який суб’єкт господарювання, який здійснює реалізацію алкогольних напоїв та пива в оптово-роздрібній торговельній мережі та отримує виручку від реалізації цієї продукції.

Відповідно до статті 15 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» суб’єкти підприємницької діяльності, які отримали ліцензії на виробництво або імпорт алкогольних напоїв або тютюнових виробів, здійснюють поставку цієї продукції підприємствам оптової і роздрібної торгівлі та іншим українським споживачам за наявності ліцензії на оптову торгівлю.

При цьому виробники алкогольних напоїв, які також отримують ліцензію на право оптової торгівлі та реалізують продукцію власного виробництва, не є платниками збору в разі поставки продукції

підприємствам оптової та роздрібної торгівлі, а є платниками лише у разі реалізації продукції у роздрібній торгівлі безпосередньо споживачам.

При реалізації алкогольних напоїв та пива в оптово-роздрібній торговельній мережі за договором комісії об’єктом оподаткування є виручка торговельного обороту від зазначеної продукції.

У разі, коли таку виручку отримує на свій рахунок комісіонер, то він подає звіт до податкового органу за місцем реєстрації та сплачує збір до бюджету, а у разі отримання виручки на свій рахунок комітентом, такий комітент (крім виробників алкогольних напоїв) подає звіт та сплачує збір до бюджету.

В. Косарчук, директор Департаменту
масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі