Теми статей
Обрати теми

Щодо порядку коригування ціни по договорах,укладених за результатами тендерних процедур

Редакція ПБО
Лист від 11.06.2008 р. № 17/3-06/183-9262

Щодо порядку коригування ціни по договорах, укладених за результатами тендерних процедур

 

Лист Державного казначейства України від 11.06.2008 р. № 17/3-06/183-9262

(витяг)

 

<...>

Згідно з пунктом 84 Тимчасового положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.03.2008 р. № 274 (далі — Тимчасове положення)

істотні умови договору про закупівлю не повинні змінюватися після підписання договору, крім випадків, визначених порядком зміни умов договору про закупівлю, що затверджуються уповноваженим органом за погодженням з Мінфіном. Зазначений порядок на даний час не прийнятий.

Відповідно до статті 34 Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» в редакції, що діяла на дату укладення договору, договір про закупівлю укладається відповідно до положень Цивільного кодексу України.

Відповідно до статті 651 Цивільного кодексу України зміна договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з частиною 2 статті 632 Цивільного кодексу України, зміна ціни після укладення договору допускається лише у випадках і на умовах, встановлених договором або законом.

Отже, до прийняття Порядку зазначеного в пункті 84 Тимчасового положення, розпорядник державних коштів

може змінити ціну договору на підставі Цивільного кодексу України.

Разом з цим розмір

зміни ціни має бути обґрунтованим, зокрема документально та нормативно підтверджений замовником.

Таким чином,

при реєстрації зобов'язань по додаткових угодах до договорів про закупівлю товарів, робіт і послуг до прийняття Порядку, зазначеного у пункті 84 Тимчасового положення розпорядники державних коштів повинні надати до органів Державного казначейства України:

— оригінал довідки, що підтверджує факт зміни ціни, або Державного комітету статистики України, або Державної інспекції з контролю за цінами, або Торгово-промислової палати України, або ДП «Держзовнішінформ», або ДП «Укрпромзовнішекспертиза» та інші.

— скоригований річний план закупівель.

Заступник голови Т. Грицун



коментар редакції

Що потрібно для зміни ціни в договорі про закупівлю

Без перебільшення можна сказати, що питання, порушене в листі, що коментується, актуальне для всіх учасників тендерних процедур закупівель ще з дати набуття чинності Тимчасовим положенням про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, затвердженим постановою КМУ від 28.03.2008 р. № 274

(далі — Тимчасове положення).

Як зазначено в п. 84 Тимчасового положення

істотні умови договору про закупівлю не повинні змінюватися після підписання договору, крім випадків, визначених порядком зміни умов договору про закупівлю, який затверджується уповноваженим органом за погодженням з Мінфіном.

По суті, ця норма містить пряму заборону на включення до договору про закупівлю окремого пункту про коригування ціни на предмет закупівлі в разі її зміни. Як відомо, на сьогодні так і не було прийнято такий Порядок уповноваженим органом.

Однак час розставив усе на свої місця і компетентним органам довелося дозволити учасникам тендерних процедур змінювати ціни в договорі про закупівлю.

Як роз'яснює Держказначейство,

коригування ціни, зазначеної в договорі, здійснюється відповідно до норм Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

Отже, сьогодні для зміни ціни предмета закупівлі розпорядникам бюджетних коштів досить укласти

додаткову угоду до договору про закупівлю і мати в наявності документи, що підтверджують факт зміни ціни на предмет закупівлі. Для підтвердження рівня ціни на відповідні види товарів чи послуг необхідно звернутися до однієї з таких структур:

— Державного комітету статистики України;

— Державної інспекції з контролю за цінами;

— Торгово-промислової палати України;

— «Держзовнішінформ»;

— «Укрпромзовнішекспертиза» та ін.

Маючи на руках перелічені вище документи, а також скоригований річний план закупівель, розпорядник бюджетних коштів подає їх органу Держказначейства для реєстрації зобов'язань.

Вікторія Матвєєва

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі