Теми статей
Обрати теми

Щодо зарахування до страхового стажу періоду навчання у ПТУ

Редакція ПБО
Лист від 25.04.2008 р. № 04-06/

Щодо зарахування до страхового стажу періоду навчання у ПТУ

 

Лист виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 25.04.2008 р. № 04-06/Г-68з-92

 

Повідомляємо, що згідно зі ст. 7 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240 (далі — Закон № 2240),

страховий стаж — це період (сума періодів), протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, і сплачує або за неї сплачуються страхові внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в порядку, встановленому законодавством.

До страхового стажу зараховується

загальний трудовий стаж особи до введення в дію цього Закону в порядку та на умовах, передбачених законодавством, яке діяло раніше.

Таким чином, визначення загального трудового стажу, набутого особою до набрання чинності зазначеним Законом, здійснюється відповідно до Правил обчислення загального трудового стажу для призначення працівникам допомоги по тимчасовій непрацездатності, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 19.10.98 р. № 1658, згідно з якими час навчання у професійно-технічному закладі освіти включається до загального трудового стажу.

Отже,

період навчання у професійно-технічному училищі до набрання чинності Законом № 2240, у Вашому випадку з 01.09.98 р. по 28.02.2001 р., зараховується до страхового стажу при визначенні розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Заступник директора С. Буринський



коментар редакції

Особливості обчислення страхового стажу для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності

У листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності нагадав про особливості обчислення страхового стажу для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Страховий стаж обчислюється відповідно до ст. 7 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240.

До страхового стажу

зараховується загальний трудовий стаж особи до набрання чинності Законом № 2240 (до 28.01.2001 р.) у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше, тобто при обчисленні страхового стажу до зазначеної дати слід керуватися Правилами обчислення загального виробничого стажу для призначення працівникам допомоги по тимчасовій непрацездатності, затвердженими постановою КМУ від 19.10.98 р. № 1658.

Фонд звертає увагу: за період

до 28.01.2001 р. до страхового стажу включається час навчання у професійно-технічному училищі. Тоді як після цієї дати період навчання у ПТУ до страхового стажу не включається.

Докладніше про обчислення страхового стажу див. статтю «Стаж роботи та страховий стаж» на с. 23.

Катерина Скрипкіна

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі