Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Дві мови в податковій накладній

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Дві мови в податковій накладній

 

Чи допускається заповнення податкової накладної з використанням двох мов (російської, української)? Чи можна включати до податкового кредиту ПДВ, підтверджений такими накладними?

(м. Харків)

 

Ні в

п.п. 7.2.1 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ), що містить перелік обов'язкових реквізитів податкової накладної, ні в Порядку заповнення податкової накладної, затвердженому наказом ДПАУ від 30.05.97 р. №165 (далі — Порядок №165), немає спеціальних вимог щодо того, якою мовою заповнюється податкова накладна.

ДПАУ в

листі від 15.08.2003 р. №12846/7/15-2317-22 також зазначала, що право на податковий кредит не залежить від того, якою мовою заповнено податкову накладну.

Певні вимоги до мови заповнення податкової накладної містяться в

абзацах «в» і «є» п.п. 7.2.1 Закону про ПДВ, які передбачають, що податкова накладна повинна містити повну або скорочену назву, зазначену у статутних документах як продавця, так і покупця.

Отже, якщо найменування продавця або покупця у статутних документах зазначено українською мовою, як передбачено

п.п. 1.1 Вимог щодо написання найменування юридичної особи або його відокремленого підрозділу, затверджених наказом Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва від 09.06.2004 р. № 65, то при заповненні податкової накладної перекладати такі найменування іншою мовою, у тому числі й російською, не можна. Це може розцінюватися перевіряючими як порушення порядку заповнення податкової накладної і як наслідок — відсутність права на податковий кредит за такою накладною.

Щоб убезпечити себе від таких неприємностей, покупець у разі отримання податкової накладної з неправильно заповненими реквізитами повинен вимагати податкову накладну, заповнену належним чином. Якщо постачальник відмовиться виправити помилку в податковій накладній, то покупець має право разом з декларацією подати до податкової інспекції заяву зі скаргою на такого постачальника згідно з

п.п. 7.2.6 Закону про ПДВ, яка є підставою для включення ПДВ до податкового кредиту.

Заповнення решти полів податкової накладної (крім найменувань постачальника та покупця) різними мовами не повинне викликати сумнівів у наявності права на податковий кредит.

Микола Шпакович, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі