Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Підсумований облік робочого часу

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Підсумований облік робочого часу

 

Наше підприємство є державним та надає населенню послуги циркового мистецтва. Графік роботи підприємства, як правило, припадає на вихідні та святкові дні (це застережено в колективному договорі підприємства). Як організувати облік робочого часу працівників підприємства при такому режимі роботи цирку? Як слід оплачувати роботу у вихідні та святкові дні?

(м. Сімферополь)

 

Відповідь

. При оформленні трудових відносин з працівниками адміністрації цирку необхідно дотримуватись положень Кодексу законів про працю (далі — КЗпП). Відповідно до ст. 61 КЗпП на підприємствах, де за умовами роботи не може бути додержана встановлена щоденна або щотижнева тривалість робочого часу, допускається за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства запровадження підсумованого обліку робочого часу. У разі відсутності виборного органу первинної профспілкової організації це питання відповідно до ст. 7 Закону України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.93 р. № 3356-XII може бути врегульовано колективним до говором.

При організації роботи в режимі підсумованого обліку робочого часу контролюється час роботи за певний

обліковий період. Порядок організації на підприємстві підсумованого обліку робочого часу працівників докладно розглянуто у статті «Підсумований облік робочого часу» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2005, № 79).

При введенні підсумованого обліку робочого часу на підприємстві також слід ураховувати положення

Методичних рекомендацій щодо застосування підсумованого обліку робочого часу, затверджених наказом Мінпраці від 19.04.2006 р. № 138 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 39).

Зауважимо: вихідні дні працівників, для яких установлено підсумований облік робочого часу, можуть не збігатися із загальними вихідними днями. Для них вихідні встановлюються за допомогою графіків роботи (змінності). Отже, вихідні дні працівників цирку, для яких установлено підсумований облік робочого часу, можуть припадати, припустимо, на вівторок та середу. А субота і неділя згідно з графіком роботи (змінності) будуть робочими днями.

Такі дні підлягатимуть оплаті на загальних підставах.

При підсумованому обліку робочого часу час роботи у

святкові та неробочі дні (ст. 73 КЗпП) за графіком роботи (змінності) включається до норми робочого часу за обліковий період, установлений на підприємстві. Оплата робочого часу в такі дні згідно зі ст. 72 КЗпП здійснюється в подвійному розмірі. Наприклад, 24 серпня 2008 року є не тільки вихідним, а ще і святковим днем (День незалежності України). Отже, оплачувати такий день слід як за роботу у святковий день, тобто з урахуванням ст. 72 КЗпП. Про необхідність оплати роботи у святкові та неробочі дні в подвійному розмірі при підсумованому обліку робочого часу зазначено в листі Мінпраці від 13.11.2006 р. № 158/0/13/118-08.

Ольга Маханько, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі