Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Видача спецодягу особам, які працюють за цивільно-правовими договорами.

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Видача спецодягу особам, які працюють за цивільно-правовими договорами

 

Підприємство видало спецодяг особам, які працюють на підприємстві за цивільно-правовими договорами (виконують ремонтно-будівельні роботи за договором підряду). Як таку операцію буде відображено в обліку? Чи прирівнюється в такому разі видача спецодягу до його умовного продажу з усіма податковими наслідками, що з цього випливають?

(м. Полтава)

 

Насамперед зауважимо, що

Норми безоплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам, зайнятим у будівельному виробництві, затверджено наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 17.05.2004 р. № 126 (далі — Норми № 126). Зокрема, у розділі II цього документа можна побачити, у тому числі, і норми безплатної видачі спецодягу працівникам, зайнятим на будівельних, монтажних та ремонтно-будівельних роботах. При цьому серед інших категорій професій, які мають право на подібну видачу, є: маляри, штукатури, склярі, покрівельники, слюсарі, зварники, майстри тощо.

Щоправда варто уточнити:

Норми № 126 (як в них самих зазначається), поширюються на організації та підприємства (незалежно від форми власності та підпорядкування), які виконують відповідні роботи будівельного виробництва підрядним чи господарським способом, тобто, власне, на підприємства, які займаються ремонтно-будівельною діяльністю. Отже, можна говорити, що забезпечувати спецодягом сторонніх осіб, які не є для підприємства найманими працівниками, а виконують ремонтно-будівельні роботи за договором підряду, підприємство не зобов’язане, і це є його добровільним рішенням (про що, зокрема, може зазначатися в підрядному договорі).

Щодо облікового боку такої операції, і зокрема її оподаткування, нагадаємо: для податкового обліку витрати на спецодяг є витратами

подвійного призначення і регулюються п.п. 5.4.1 Закону про податок на прибуток. Так, згідно з цим підпунктом платник податків має право віднести до складу валових витрати на забезпечення найманих працівників спецодягом, взуттям, обмундируванням, необхідними для виконання професійних обов’язків згідно з переліком, установленим КМУ (мається на увазі Перелік № 994, п. 5 якого дозволяє включати до складу валових витрати на видачу спецодягу, взуття та засобів індивідуального захисту в межах установлених норм видачі). Як бачимо, валововитратними (у межах норм) згідно з цим підпунктом є витрати на забезпечення спецодягом найманих працівників підприємства. Із запитання ж випливає, що підприємство видало спецодяг особам, які виконують роботи за цивільно-правовими договорами і найманими працівниками для підприємства не є. Отже, через недотримання умов п.п. 5.4.1 Закону про податок на прибуток віднести до валових витрат витрати на забезпечення спецодягом таких осіб підприємство не зможе. Також вважаємо, що в підприємства не вийде при цьому включити й суму вхідного ПДВ до податкового кредиту (через проблематичність доведення зв’язку видачі такого спецодягу з господарською діяльністю платника податків). У бухгалтерському обліку витрати на видачу такого спецодягу включаються до складу інших витрат операційної діяльності (Дт 949 — Кт 22).

Ще один момент, важливий для облікових цілей — це

умови видачі спецодягу. Так, якщо такий спецодяг видається без умови повернення, тобто передається у власність осіб, які працюють на підприємстві за договорами підряду, то така операція для податкового обліку є поставкою та розцінюється як безоплатна передача з усіма наслідками оподаткування для сторін, що з цього випливають. Зауважимо, що можливо в такому разі сторонам було б вигідніше оформити передачу одягу договором купівлі-продажу, за яким такий спецодяг продавався б за плату (тобто оформити операцію як продаж звичайних запасів у вигляді МШП). Адже тоді в підприємства хоча й виникали б виходячи з вартості такого спецодягу «продажні» валові доходи та ПДВ-зобов’язання, але при цьому зберігалися б валові витрати та податковий кредит за вхідним ПДВ.

Разом з тим, щоб уникнути таких податкових наслідків, у цьому випадку можна передбачити, що підприємство видаватиме спецодяг особам як

засіб, необхідний для виконання роботи. Зауважимо, що таку можливість надає ст. 839 ЦКУ, згідно з якою до обов’язків підрядника входить виконання роботи, визначеної договором підряду, зі свого матеріалу та своїми засобами, якщо інше не встановлено договором. Отже, передбачивши в договорі можливість забезпечення підрядника необхідними засобами, зокрема, спецодягом, підприємство зможе без перешкод видавати його підрядникам. За таких умов видачі спецодягу він передаватиметься особам у тимчасове користування, тобто з умовою зворотного повернення (наприклад, з умовою повернення після закінчення виконання підрядних ремонтно-будівельних робіт, про що також краще зазначити в наказі на його видачу та підрядному договорі, що укладається); при цьому право власності на спецодяг, що видається, до підрядників не переходить, він, як і раніше, залишається власністю підприємства. При такому оформленні операцій видача спецодягу відобразиться тільки в бухгалтерському обліку підприємства (Дт 949 — Кт 22). А от у податковому обліку жодних податкових наслідків (ні щодо податку на прибуток, ні щодо ПДВ, ні щодо податку з доходів) у підприємства, що видає спецодяг, та в осіб, які одержують його в тимчасове користування, не виникне.

Після закінчення строку користування зношений спецодяг, що повертається, може, наприклад, прибуткуватись як обтиральний матеріал (Дт 209 — Кт 716).

Облік подібних операцій наведемо нижче в таблиці:

 

Видача спецодягу в тимчасове користування

(як засобу, необхідного для виконання роботи)

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Податковий облік

дебет

кредит

ВД

ВВ

1. Отримано комплекти спецодягу від постачальника

22

631

1200 (з урахуванням ПДВ)

— *

* У податковому обліку підприємство витрати на придбання спецодягу для непрацівників не відносить до валових витрат. Зауважимо: якщо підприємство видало спецодяг, вартість якого при придбанні було включено до валових витрат, а суму вхідного ПДВ — віднесено до податкового кредиту, то при його видачі непрацівникам підприємству слід вартість такого спецодягу виключити з валових витрат та відкоригувати податковий кредит з ПДВ.

2. Перераховано оплату за комплекти одягу постачальнику

631

311

1200

3. Видано спецодяг особам, які виконують ремонтно-будівельні роботи за цивільно-правовими договорами

949

22

1200

4. Після закінчення ремонтно-будівельних робіт повернено зношений спецодяг, який оприбутковано як обтиральний матеріал

209

716

150 (умовно)

 

На завершення нагадаємо, що обліку спеціального, форменого та фірмового одягу також присвячувався тематичний номер газети «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 40.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі