Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Заповнюємо довіреність правильно

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Заповнюємо довіреність правильно

 

Чи можна в довіреності ставити штамп з реквізитами підприємства, а решту заповнювати від руки?

(м. Харків)

 

Нагадаємо, що

Інструкція про порядок реєстрації виданих, повернутих і використаних довіреностей на одержання цінностей, затверджена наказом Мінфіну України від 16.05.96 р. № 99 (далі – Інструкція № 99), установлює такі вимоги до порядку заповнення довіреності:

— перелік цінностей, які необхідно одержати за нею (графа «Найменування цінностей» у бланку довіреності), наводиться

обов’язково із зазначенням назви та кількості цінностей для одержання, незалежно від наявності таких відомостей у документах на відпуск (наряді, рахунку, договорі, замовленні, угоді тощо) цінностей. Незаповнені рядки довіреності прокреслюються (п. 6);

забороняється видавати довіреності, що повністю чи частково не заповнені, не мають зразків підписів осіб, на ім’я яких їх виписано (п. 7).

Крім того, на думку Мінфіну, порушенням також вважатиметься заповнення довіреності частково друкарським способом (на принтері), а частково — кульковою ручкою чи чорнилом (про це зазначається в

листі Мінфіну України від 15.07.2005 р. № 31-04200-30-16/14832).

Підставою для такої жорсткої позиції Мінфіну в цьому питанні, найімовірніше, є бажання запобігти видачі повністю чи частково незаповнених довіреностей, адже заповнення довіреності в різні способи може свідчити про те, що її було видано частково заповненою.

Отже, заповнення реквізитів підприємства у бланку довіреності за допомогою штампу, а решти — від руки, хоча і не заборонено

Інструкцією № 99, проте, з урахуванням зазначеного листа Мінфіну, перевіряючими може розцінюватися як порушення порядку заповнення.

Пункт 12 Інструкції № 99

забороняє відпускати цінності в разі надання довіреності, виданої з порушенням установленого порядку або з незаповненими реквізитами.

Отже, щоб зайвий раз не наражати постачальника на необхідність доводити, що одержану ним довіреність заповнено правильно, краще заповнювати її повністю в один спосіб, у тому числі й реквізити підприємства.

Микола ШПАКОВИЧ, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі