Теми статей
Обрати теми

Щодо призначення і виплати жінкам-підприємцям допомоги по догляду за дитиною до трирічного віку

Редакція ПБО
Лист від 19.05.2008 р. № 1220/5/123-08

Щодо призначення і виплати жінкам-підприємцям допомоги по догляду за дитиною до трирічного віку

 

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 19.05.2008 р. № 1220/5/123-08

 

У Мінпраці розглянуто звернення <...> стосовно порядку призначення і виплати жінкам-підприємцям державної допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Відповідно до статті 13 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» право на виплату допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку має один з батьків дитини, усиновитель, опікун, дідусь, бабуся або інший родич, який фактично здійснює догляд за дитиною.

Пунктом 18 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. № 1751, передбачено, що допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку призначається з дня звернення за її призначенням, але не раніше ніж з дня, що настає після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами для непрацюючих осіб та осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, а для працюючих осіб — з дня настання відпустки по догляду за дитиною по день її закінчення.

Оскільки здійснення догляду за новонародженою дитиною пов’язане із неможливістю виконання трудових обов’язків, для підтвердження факту догляду за дитиною працюючі особи, які звертаються за призначенням такої допомоги, подають копію або витяг з наказу (розпорядження) роботодавця про надання відпустки; непрацюючі особи — копію трудової книжки, безробітні — довідку про те, що виплата допомоги по безробіттю не проводиться.

Особи — суб’єкти підприємницької діяльності подають довідку, видану органами державної податкової служби про те, що не провадять підприємницької діяльності

. Передбачається, що така довідка може бути видана органами державної податкової служби на підставі заяви підприємця про те, що у зв’язку з доглядом за дитиною він (вона) не буде проводити підприємницьку діяльність починаючи з визначеної у заяві дати. Для врегулювання питань, пов’язаних із видачею зазначених довідок, Мінпраці звернулось до Державної податкової адміністрації України.

Пунктом 23 вищезгаданого Порядку визначено випадки, у яких виплата допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку припиняється. Зокрема, виплата допомоги припиняється у разі, коли особа, що отримує в органі праці та соціального захисту населення допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку:

виявила бажання працювати — з дня працевлаштування (початку виконання трудових обов’язків);

розпочала або поновила підприємницьку діяльність — з першого числа місяця, в якому розпочато таку діяльність.

Особи, яким виплачується державна допомога сім’ям з дітьми, у разі виникнення обставин, які призводять до припинення виплати допомоги, зобов’язані у десятиденний термін повідомити про це органи праці та соціального захисту населення (пункт 46 Порядку).

Ураховуючи зазначене,

жінки-підприємці, яким призначена допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, у разі поновлення підприємницької діяльності повідомляють про це орган, що призначив допомогу.

Не припиняється

виплата допомоги особам, що під час перебування у відпустці по догляду за дитиною почали працювати у режимі неповного робочого часу або вдома, за умови надання відповідної довідки з місця роботи. Така норма не може бути застосована до суб’єктів підприємницької діяльності через відсутність відпустки по догляду за дитиною та неможливість документального підтвердження роботи на умовах неповного робочого дня.

Разом з тим,

підприємець, як і будь-яка інша особа, яка отримує допомогу по догляду за дитиною, у разі відновлення трудової (підприємницької) діяльності до досягнення дитиною трирічного віку може переоформити виплату допомоги на іншу працездатну особу, яка не отримує пенсії і буде здійснювати догляд за дитиною (один з батьків дитини, усиновитель, опікун, дідусь, бабуся або інший родич).

Заступник міністра О. Гаряча



коментар редакції

Допомога по догляду за дитиною до трьох років для жінок-підприємниць

Порядок виплати допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку на сьогодні регулюється Законом України «Про Державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.92 р. № 2811-XII і Порядком призначення та виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженим постановою КМУ від 27.12.2001 р. № 1751.

Згідно з Порядком № 1751 допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку призначається суб’єктам підприємницької діяльності з дня звернення за її призначенням, але не раніше дня, що настає після закінчення відпустки по вагітності та пологах. Днем звернення вважається день прийняття органом праці та соцзахисту населення від підприємця заяви з усіма необхідними документами.

Оскільки здійснення догляду за новонародженою дитиною пов’язане з неможливістю виконання трудових обов’язків,

для підтвердження цього факту особи — суб’єкти підприємницької діяльності мають подати видану органами державної податкової служби довідку про те, що підприємницька діяльність не провадиться.

Як зазначено в листі Мінпраці, що коментується, передбачається, що таку довідку може бути видано органами державної податкової служби на підставі заяви підприємця про те, що у зв’язку з доглядом за дитиною він (вона) не здійснюватиме підприємницьку діяльність починаючи із зазначеної в заяві дати.

При цьому слід ураховувати: якщо підприємець, який одержує допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, почне здійснювати свою підприємницьку діяльність, то виплата йому допомоги припиняється. Підприємець зобов’язаний повідомити про це органи праці та соціального захисту населення в десятиденний строк після початку (відновлення) підприємницької діяльності. Виплата допомоги припиняється з місяця, наступного за місяцем, в якому було відновлено підприємницьку діяльність (п. 23 Порядку № 1751).

Мінпраці також звертає увагу, що

підприємець не може працювати на умовах неповного робочого часу, як працюючі особи, зберігши при цьому право на допомогу по догляду за дитиною.

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі