Теми статей
Обрати теми

Щодо нарахування та відображення у звітності допомоги по вагітності та пологах

Редакція ПБО
Лист від 04.06.2008 р. № 01-43-1201

Щодо нарахування та відображення у звітності допомоги по вагітності та пологах

 

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 04.06.2008 р. № 01-43-1201

 

Розглянувши <...> лист, в межах компетенції повідомляємо.

Відповідно до статті 38 «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240 (далі — Закон № 2240) допомога по вагітності та пологах застрахованій особі виплачується за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей — 70) календарних днів після пологів. Жінкам, віднесеним до 1 — 4 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога по вагітності та пологах виплачується за 180 календарних днів зазначеної відпустки (90 — до пологів та 90 — після пологів).

Зазначена

допомога обчислюється сумарно відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. № 1266, та надається застрахованій особі в повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів, у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу.

Частиною другою статті 39 Закону № 2240 встановлено, що сума допомоги по вагітності та пологах в розрахунку на місяць

не повинна перевищувати розміру максимальної величини (граничної суми) місячної заробітної плати (доходу), з якої сплачувались страхові внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням.

Виплата

зазначеної допомоги згідно із частиною другою статті 52 Закону здійснюється у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати.

Згідно із положеннями постанови правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 18.05.2006 р. № 48 «Про затвердження Методичних рекомендацій по заповненню звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП та додатка до нього за формою Ф14», в рядку 3 Розділу IV «Витрати за рахунок страхових внесків» форми Ф4-ФСС з ТВП проставляються дані щодо кількості робочих днів (колонка 3) та сума нарахованої допомоги по вагітності і пологах за рахунок коштів Фонду (колонка 4). Отже,

у звітності до Фонду сума нарахованої допомоги по вагітності та пологах відображається однією сумою у тому місяці, в якому її було нараховано.

Стосовно порядку включення в дохід застрахованої особи суми допомоги по вагітності та пологах повідомляємо, що зазначене питання не належить до компетенції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Заступник директора С. Буринський



коментар редакції

Відображення у звітності за формою Ф4-ФСС з ТВП допомоги по вагітності та пологах

У листі, що коментується, Фонд страхування з тимчасової втрати працездатності нагадує страхувальникам, що допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі в повному обсязі в розмірі 100 % середньої заробітної плати незалежно від стажу.

При цьому виплата зазначеної допомоги здійснюється в найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати.

У звітності за формою Ф4-ФСС з ТВП

сума нарахованої допомоги по вагітності та пологах відображається в рядку 3 Розділу IV «Витрати за рахунок страхових внесків» (колонка 4) однією сумою в місяці, коли її було нараховано.

Додамо, що допомога по вагітності та пологах не обкладається податком з доходів фізичних осіб та внесками до соціальних фондів.

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі