Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Збір за спеціальне використання водних ресурсів здійснюється за всю фактично використану воду незалежно від кількості лічильників

Редакція ПБО
Стаття

Збір за спеціальне використання водних ресурсів здійснюється за всю фактично використану воду незалежно від кількості лічильників

 

На підприємстві крім лічильника загального обсягу використаної води встановлено окремий лічильник води, яка використовується на потреби виробництва, тому обсяг води, яка використовується на санітарно-гігієнічні потреби в адмінбудинку, обраховується окремо. Чи правомірно сплачувати збір за спеціальне водокористування без урахування води на санітарно-гігієнічні потреби за даними лічильника у виробничому приміщенні?

 

Згідно з п. 5 Порядку справляння збору за спеціальне використання водних ресурсів та збору за користування водами для потреб гідроенергетики і водного транспорту, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.08.99 р. № 1494 (зі змінами та доповненнями, далі — Порядок № 1494), об’єктом обчислення збору за спеціальне використання водних ресурсів є фактичний обсяг води, який використовують водокористувачі, з урахуванням обсягу втрат води в їх системах водопостачання.

Водночас п. 16 цього Порядку встановлено, що збір за використання водних ресурсів не справляється, зокрема, за воду, що використовується для задоволення

питних і санітарно-гігієнічних потреб населення, а п. 4.8 розділу четвертого Інструкції про порядок обчислення і справляння збору за спеціальне використання водних ресурсів та збору за користування водами для потреб гідроенергетики і водного транспорту, затвердженої наказом Мінфіну України, ДПА України, Мінекономіки України, Мінекобезпеки України від 01.10.99 р. № 231/539/118 (зареєстровано в Мін’юсті України 19.10.99 р. за № 711/4004, зі змінами та доповненнями, далі — Інструкція № 231), визначено, що збір за використання водних ресурсів не справляється за воду, яка використовується для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення, в тому числі для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності та громадян — суб’єктів підприємницької діяльності.

Отже, якщо суб’єкт господарювання використовує воду для задоволення

виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб (тобто використовує воду для особистого споживання працівниками, а також у санвузлах, рукомийниках, душових кабінах та для забезпечення відповідного санітарно-гігієнічного стану зазначених приміщень та робочих місць), то збір за спеціальне використання водних ресурсів не справляється.

При цьому п. 4.5 Інструкції № 231 встановлено, що при використанні водокористувачами води одночасно для власних потреб і для потреб об’єктів соціально-культурного призначення, житлово-комунального господарства (за винятком обсягу води, переданої населенню), підсобного сільського і рибного господарства або інших допоміжних служб збори до бюджетів вносяться за всю

фактично використану воду з урахуванням обсягу втрат води в їх системах водопостачання.

Чинним законодавством не передбачено,

що у разі наявності окремого лічильника води для обрахування обсягу води, використаної на питні та санітарно-гігієнічні потреби, за вказані обсяги води сплата збору за спеціальне водокористування не здійснюється.

Таким чином,

якщо відокремлені структурні підрозділи використовують окремі лічильники для обрахування обсягу використаної води: один — на питні та санітарно-гігієнічні потреби, інший — на виробничі потреби, то збір за спеціальне використання водних ресурсів здійснюється за всю фактично використану воду з урахуванням обсягу втрат води у системах водопостачання незалежно від кількості лічильників.

Відповідь підготовлено:
за сприяння Володимира Горохова
начальника відділу адміністрування ресурсних
 та неподаткових платежів Департаменту податку на прибуток
 та інших податків і зборів (обов’язкових платежів) ДПА України

«Вісник податкової служби України», 2008 р., № 28, с. 26.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі