Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування коштів довірителів фонду фінансування будівництва

Редакція ПБО
Лист від 17.06.2008 р. № 6013/6/17-0716

Щодо оподаткування коштів довірителів фонду фінансування будівництва

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 17.06.2008 р. № 6013/6/17-0716

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист щодо оподаткування коштів довірителів у разі їх виходу з фонду фінансування будівництва та пояснення щодо конкретних обставин, пов’язаних з цим, і повідомляє.

Згідно з п.п. 4.2.17 п. 4.2 ст. 4 Закону України від 22.05.2003 р. № 889 «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон)

до складу загального місячного оподатковуваного доходу включаються доходи, які становлять позитивну різницю між сумою внесених фізичною особою коштів до фонду фінансування будівництва та сумою коштів, виплачених такій особі з такого фонду в разі її відмови від участі в цьому фонді, за винятком випадків, коли фізична особа отримані з фонду фінансування будівництва кошти одночасно передала в управління тому ж управителю в той самий або інший фонд фінансування будівництва.

У випадку коли

згідно з п.п. 4.2.17 Закону виплачувана фондом фінансування будівництва позитивна різниця між сумою внесених до нього фізичною особою коштів та сумою коштів, виплачених такій особі, підлягає оподаткуванню, то такий фонд повинен виконати всі функції податкового агента, зокрема, нарахувати, утримати та перерахувати до бюджету податок з доходів фізичних осіб із суми позитивної різниці за ставкою оподаткування, встановленою п. 7.1 ст. 7 Закону, та повідомити про це податковий орган за формою № 1ДФ.

Заступник голови С. Лекарь



коментар редакції

Відмова від участі у фонді фінансування будівництва: податкові наслідки для довірителя

Закон України «Про фінансово-кредитні механізми та управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю» від 19.06.2003 р. № 978-IV передбачає можливість відмови довірителя від участі у фонді фінансування будівництва. Наслідком цього є повернення вкладених грошей.

У разі коли довірителем виступає фізична особа, керівнику фонду фінансування будівництва необхідно взяти до уваги таке. Згідно з п.п. 4.2.17 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV до загального місячного оподатковуваного доходу фізичної особи включаються доходи, які становлять позитивну різницю між сумою внесених фізичною особою коштів до фонду фінансування будівництва та сумою коштів, виплачених такій особі з такого фонду в разі відмови від участі в цьому фонді, за винятком випадків, коли фізична особа отримані з фонду фінансування будівництва кошти одночасно передала в управління тому самому керівнику до того самого чи іншого фонду фінансування будівництва.

У зв’язку з цим

якщо така позитивна різниця виникає, то керівник фонду фінансування будівництва має виконати всі функції податкового агента, а саме: з цієї позитивної різниці утримати податок з доходів, на думку ДПАУ, за ставкою 15 %, перерахувати його до бюджету та відобразити цю інформацію в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ. Зазначений вид доходу відображається в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу 21.

Дивно, що стосовно цієї ситуації ДПАУ зазначає про необхідність застосування загальної ставки податку з доходів, адже згідно з п. 7.2 Закону № 889 до доходу, виплачуваного керівником фонду фінансування будівництва, слід застосовувати ставку податку з доходів 5 % від об’єкта оподаткування.

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі