Теми статей
Обрати теми

Щодо дотримання норм генеральної або галузевої угоди під час укладення колективного договору

Редакція ПБО
Лист від 04.07.2008 р. № 435/13/84-08

Щодо дотримання норм генеральної або галузевої угоди під час укладення колективного договору

 

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 04.07.2008 р. № 435/13/84-08

 

Департамент з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці розглянув <...> звернення і в межах компетенції повідомляє.

Чинним в Україні законодавством (стаття 15 Закону України «Про оплату праці», стаття 97 КЗпП України) визначено, що форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійний виплат встановлюються підприємствами, у т. ч. приватними, самостійно у колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевими (регіональними) угодами.

Статтею 9 Закону України «Про колективні договори і угоди» встановлено, що положення генеральної, галузевої, регіональної угод діють безпосередньо і є обов’язковими для всіх суб’єктів, що перебувають у сфері дії сторін, які підписали угоду.

Відповідно до статті 3 Закону України «Про колективні договори і угоди» сторонами генеральної угоди виступають: професійні спілки, які об’єдналися для ведення колективних переговорів і укладення генеральної угоди; власники або уповноважені ними органи, які об’єдналися для ведення колективних переговорів і укладення генеральної угоди, на підприємствах яких зайнято більшість найманих працівників держави.

Таким чином, власники підприємств і первинні профспілкові організації не є безпосередніми учасниками колективних переговорів щодо укладення угоди на державному рівні (Генеральної угоди).

Інтереси власників підприємств, установ, організацій всіх форм власності представляють відповідні об’єднання організацій роботодавців з всеукраїнським статусом в особі уповноважених ними органів. Представництво і здійснення захисту прав членів первинних профспілок на державному рівні договірного регулювання трудових і соціально-економічних відносин здійснюють відповідні профспілки, які мають статус всеукраїнських профспілок, в особі уповноважених ними органів.

Отже,

якщо представники сторін (через уповноважених осіб), які представляють інтереси підприємства, брали участь у підписанні Генеральної угоди (або згодом приєдналися до цієї угоди), то її норми є обов’язковими під час укладення колективного договору.

В іншому випадку

для підприємств, які при укладенні угоди не були представлені уповноваженими представниками зі сторони власника і сторони профспілки, умови і розміри оплати праці встановлюються з дотриманням мінімальних гарантій, встановлених законодавством України, зокрема розміру мінімальної заробітної плати, оплати за роботу у нічний час, святкові та неробочі дні, надурочну роботу тощо.

Разом з тим слід зазначити, що законодавство

не забороняє суб’єктам (підприємствам) різних форм власності застосовувати під час укладення колективного договору норми Генеральної угоди або положення галузевої угоди, до якої підприємство належить за характером виробництва.

Директор Департаменту О. Товстенко



коментар редакції

Для кого Генугода є обов’язковою?

Питання про те, чи зобов’язані виконувати Генугоду* роботодавці, які не входять до об’єднань, чиї представники брали участь в її укладенні, обговорюється давно. Аргументи сторін цієї дискусії детально розглядалися нами раніше (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 50, с. 28).

* Генеральну угоду між Кабміном, всеукраїнськими об’єднаннями організацій роботодавців і підприємців та всеукраїнськими профспілками й профоб’єднаннями на 2008 — 2009 роки було підписано 15.04.2008 р. (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 50, с. 6).

Нагадаємо, відповідно до ст. 9 Закону України «Про колективні договори та угоди» від 01.07.93 р. № 3356-XII

положення генеральної, галузевої, регіональної угод діють безпосередньо і є обов’язковими для всіх суб’єктів, що перебувають у сфері дії сторін, які підписали угоду. Недостатня чіткість наведеного законодавчого припису і стала причиною дискусії.

У листі, що коментується, Мінпраці дійшло висновку, що

для тих підприємств, які при укладенні Генугоди не були представлені уповноваженими представниками зі сторони власника та сторони профспілки, Генугода не є обов’язковою. Однак вони можуть урахувати її положення при укладенні колективного договору.

Цей висновок зокрема означає, що і встановлена в п. 2.8 Генугоди

мінімальна тарифна ставка працівника І розряду у виробничій сфері у розмірі 120 відсотків мінімальної заробітної плати для таких підприємств не обов’язкова. Аналогічну позицію фахівці Мінпраці вже висловлювали в одній із своїх консультацій («Праця та зарплата», 2007, № 47, с. 9).

Водночас у пізнішому порівняно з консультацією листі від 07.02.2008 р. № 013-0184-01 № 07/01-16/275, підписаному Директором Держдепартаменту нагляду за дотриманням законодавства про працю Мінпраці

та заступником голови Федерації професійних спілок України, було викладено іншу точку зору: передбачена Генугодою мінімальна тарифна ставка працівника І розряду обов’язково має бути закріплена в колективному договорі на всіх підприємствах, незалежно від того, чи брали участь їх представники в укладенні генеральної угоди, чи ні. Такий висновок ґрунтується на ст. 11 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР, відповідно до якої мінімальні розміри ставок (окладів) заробітної плати, як мінімальні гарантії в оплаті праці, визначаються генеральною угодою. А мінімальних гарантій повинні дотримуватися абсолютно всі суб’єкти господарювання, які використовують найману працю.

Вважаємо, листом, що коментується, крапки в дискусії про коло суб’єктів, для яких Генеральна угода є обов’язковою, ще не поставлено. Поки ж ті суб’єкти господарювання, які оплату праці, як і раніше, здійснюють без урахування 120-процентної мінімальної тарифної ставки, можуть озброїтися листом Мінпраці, що коментується, на випадок візиту інспекції з праці. Але тільки за умови, що їх представники не брали участі в підписанні Генугоди і не приєдналися до неї пізніше.

Олена Уварова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі