Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Якщо у платіжці ПДВ не зазначено окремо, проте є податкова накладна, цього достатньо для підтвердження податкового кредиту

Редакція ПБО
Стаття

Якщо у платіжці ПДВ не зазначено окремо, проте є податкова накладна, цього достатньо для підтвердження податкового кредиту

 

Здійснюючи попередню оплату товарів згідно з договором купівлі-продажу на користь підприємства — постачальника, зареєстрованого платником ПДВ, підприємство-покупець, теж зареєстроване платником ПДВ, в оформленому платіжному дорученні окремо не зазначило суму сплаченого ПДВ, проте загальну суму коштів за цим дорученням відповідно до умов певного договору було фактично перераховано постачальнику, на підставі чого останній надав покупцю податкову накладну установленої форми із зазначеними у ній ціною поставки без урахування податку, ставкою податку та відповідною сумою податку у цифровому значенні, а також загальною сумою коштів, що підлягає сплаті з урахуванням податку.

Чи має право покупець за цих умов у встановленому порядку врахувати таку суму ПДВ у збільшення податкового кредиту відповідного звітного періоду?

 

Відповідно до підпункту 7.4.1 п. 7.4 ст. 7 Закону України «Про податок на додану вартість» (далі — Закон) податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів (послуг), але не вище рівня звичайних цін, у разі якщо договірна ціна на такі товари (послуги) відрізняється більше ніж на 20 відсотків від звичайної ціни на такі товари (послуги) та складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, установленою п. 6.1 ст. 6 Закону, протягом такого звітного періоду у зв’язку із, зокрема, придбанням товарів з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку.

Відповідно до п.п. 7.4.5. п. 7.4 ст. 7 Закону не підлягають включенню до складу податкового кредиту суми сплаченого (нарахованого) податку у зв’язку з придбанням товарів (послуг), не підтверджені податковими накладними чи митними деклараціями (іншими подібними документами згідно з підпунктом 7.2.6 цього пункту).

Згідно з п.п. 7.2.4. п. 7.2 ст. 7 Закону право на нарахування податку та складання податкових накладних надається виключно особам, зареєстрованим як платники податку у порядку, передбаченому статтею 9 цього Закону.

При цьому відповідно до п.п. 7.2.3. п. 7.2 ст. 7 Закону податкова накладна складається у момент виникнення податкових зобов’язань продавця у двох примірниках та є звітним податковим документом і одночасно розрахунковим документом.

У п.п. 7.2.6. п. 7.2 ст. 7 Закону прямо зазначено, що податкова накладна видається платником податку, який поставляє товари (послуги), на вимогу їх отримувача та є підставою для нарахування податкового кредиту.

Тобто за наявності в платника податку — покупця належним чином оформленої та виданої платником податку — постачальником податкової накладної такий покупець за умови відповідності всім вимогам п. 7.4 ст. 7 Закону має право у встановленому порядку врахувати відповідну суму ПДВ у збільшення податкового кредиту відповідного звітного періоду.

В. Косарчук,
 директор Департаменту масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі