Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Додаткова відпустка для жінки з дітьми

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Додаткова відпустка для жінки з дітьми

 

Працівниця підприємства має двох дітей віком до 15 років, один з яких — інвалід. Якої тривалості додаткову відпустку має бути надано такій працівниці?

(м. Львів)

 

Згідно зі

ст. 19 Закону «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504), в якій визначено додаткові відпустки для працівників, котрі мають дітей, підставами для надання додаткової відпустки на дітей потрібно вважати такі:

наявність двох і більше дітей віком до 15 років;

наявність дитини-інваліда;

— наявність усиновленої дитини;

— наявність дитини під опікою;

— наявність дитини в самотньої матері;

— наявність у батька дитини, яку він виховує без матері.

Додаткова оплачувана відпустка працівникам, які мають дітей, надається тривалістю

7 календарних днів без урахування святкових та неробочих днів. За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 14 календарних днів.

Унаслідок того, що в

Законі № 504 не прописано механізм визначення наявності декількох підстав для надання такої додаткової відпустки тривалістю понад 7 календарних днів, слід звернутися до роз’яснень Мінпраці, в яких визначено порядок застосування ст. 19 Закону № 504.

Раніше в

листі Мінпраці від 04.06.2007 р. № 132/13/133-07 зазначалося, що при визначенні кількості підстав конкретну дитину може бути враховано тільки за однією з перелічених у ст. 19 Закону № 504 підстав. Так, при застосуванні підстави «жінка, яка має дитину-інваліда» ураховувалася одна дитина, і для підстави «наявність двох та більше дітей до 15 років» (друга підстава) ця дитина враховуватися вже не могла. Отже, додаткову відпустку на дітей працівниці, яка має двох дітей, один з яких — інвалід, можна було надавати лише на 7 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів.

На сьогодні Мінпраці змінило свою точку зору. Як випливає з роз’яснень, викладених у

листах Мінпраці від 02.10.2007 р. № 316/13/116-07 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 7) і від 14.04.2008 р. № 235/0/15-08/13 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 48), при визначенні кількості підстав для надання додаткової відпустки конкретну дитину може бути враховано кілька разів.

Це означає, що працівниця має право на додаткову відпустку з двох підставах:

— як жінка, котра має двох дітей віком до 15 років;

— як жінка, котра має дитину-інваліда.

Таким чином, працівниця, яка має двох дітей віком до 15 років, один з яких — інвалід, має право на додаткову відпустку тривалістю 14 календарних днів

.

Ольга Маханько, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі