Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Відпустка без збереження заробітної плати у зв’язку зі смертю родича

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Відпустка без збереження заробітної плати у зв’язку зі смертю родича

 

У працівника підприємства помер батько-пенсіонер. У зв’язку з цим він хоче піти у відпустку за свій рахунок. Якої тривалості відпустку без збереження заробітної плати в цій ситуації має надати керівник підприємства? Чи має працівник право на отримання допомоги на поховання з Фонду соцстраху з тимчасової втрати працездатності?

(м. Харків)

 

Згідно із

Законом України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504) слід розрізняти відпустку без збереження заробітної плати, яку роботодавець зобов’язаний надати (ст. 25), і відпустку без збереження заробітної плати за погодженням сторін (ст. 26).

Відповідно до

п. 9 ст. 25 Закону № 504/96-ВР працівнику в разі смерті рідних по крові або за шлюбом, а саме: дружини (чоловіка), батьків (вітчима, мачухи), дитини (пасинка, падчерки), братів, сестер обов’язково надається відпустка тривалістю до 7 календарних днів; інших родичів — до 3-х календарних днів, без урахування часу, необхідного для проїзду до місця поховання і назад. Зазначена відпустка надається без збереження заробітної плати.

Згідно зі

ст. 26 Закону № 504 у зв’язку із сімейними обставинами чи з інших причин працівнику може бути надано відпустку без збереження заробітної плати на строк, зумовлений домовленістю між працівником та адміністрацією підприємства, але не більше 15 календарних днів на рік.

Таким чином, у цій ситуації за заявою працівника підприємство

зобов’язане надати йому відпустку без збереження заробітної плати тривалістю до 7 календарних днів, без урахування часу, необхідного для проїзду до місця поховання і назад. Разом з тим за домовленістю сторін може бути також надано додаткову відпустку без збереження заробітної плати тривалістю не більше 15 календарних днів на рік.

Щодо права на отримання допомоги на поховання батька-пенсіонера зауважимо таке. Згідно з

п. 5 ст. 34 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III із коштів Фонду соціального страхування допомога на поховання пенсіонерів не виплачується.

Таким чином, у ситуації, описаній у запитанні, працівник підприємства не має права на отримання допомоги на поховання з Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

У цій ситуації роботодавець може допомогти цьому працівнику таким чином. Роботодавець може надати за заявою працівника нецільову (матеріальну) благодійну допомогу. Як випливає з

п.п. 9.7.3 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон № 889), сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається юридичними або фізичними особами на користь платника податків протягом року сукупно в розмірі, що не перевищує розміру суми граничного доходу, визначеного згідно з абз. 1 п.п. 6.5.1 Закону № 889 (у 2008 році в розмірі, що не перевищує 890 грн.), не підлягає включенню до оподатковуваного доходу. При цьому має дотримуватися умова: на такого платника податків поширюється право на отримання податкової соціальної пільги. Якщо ж права на податкову соціальну пільгу платник податків не має, то отримана нецільова благодійна (матеріальна) допомога обкладається податком з доходів у повній сумі.

Зауважимо: незалежно від того, чи обкладається сума нецільової благодійної (матеріальної) допомоги від роботодавця податком з доходів,

така виплата не є базою для нарахування внесків до Пенсійного фонду та інших фондів соціального страхування.

Пов’язане це з тим, що згідно з

п. 3.31 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5 (далі — Інструкція № 5), така виплата не входить до фонду оплати праці.

Якщо на підприємстві є профспілкова організація, то працівник може звернутися із заявою про виплату йому допомоги на поховання як члену профспілки. З точки зору податкових наслідків цей варіант отримання матеріальної допомоги вигідніший для працівника. Пояснюється це тим, що відповідно до

п.п. 4.3.21 Закону № 889 грошові кошти або вартість майна (послуг), що надаються профспілкою як допомога на поховання, не включаються до складу загального місячного оподатковуваного доходу фізичної особи незалежно від розміру такої виплати. Податок з доходів з такої виплати не нараховується і не утримується.

Також допомога на поховання, що виплачується з коштів профспілки, не підлягає обкладенню внесками до Пенсійного фонду та інших фондів соціального страхування, оскільки в цій ситуації одержувач допомоги на поховання не є працівником профспілки.

Ольга Маханько, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі