Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Придбання дозиметрів підприємством

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Придбання дозиметрів підприємством

 

Підприємство легкої промисловості, що належить до хімічно небезпечних об’єктів, а також має на своєму балансі об’єкти ЦО (цивільної оборони), отримало письмову вказівку від Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення придбати дозиметри для вимірювання радіації на підприємстві у виробничих приміщеннях та на об’єктах ЦО (раніше вони придбавалися за рахунок бюджетних коштів). Вартість дозиметрів (без ПДВ) перевищує 1000 грн. Чи може підприємство витрати на їх придбання амортизувати в податковому обліку, а вхідний ПДВ відносити до податкового кредиту? Податківці говорять, що ні, заперечуючи зв’язок таких витрат з господарською діяльністю підприємства.

(м. Полтава)

 

Відповідь

. Вважаємо, що підхід податківців в цьому випадку неправильний, і витрати на придбання дозиметрів підприємство має право відобразити в податковому обліку. Пояснимо чому.

Для цього звернемося до

Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» від 25.06.91 р. № 1264-ХII, зокрема, до його ст. 54, що застерігає особливості охорони навколишнього природного середовища від різних видів забруднення, у тому числі радіаційного. Так, згідно з цією статтею підприємства, установи та організації, що здійснюють господарську чи іншу діяльність, пов’язану з використанням радіоактивних речовин у різних формах та з будь-якою метою, зобов’язані забезпечувати екологічну безпеку такої діяльності, яка виключала б можливість радіаційного забруднення навколишнього природного середовища та негативного впливу на здоров’я людей радіоактивних речовин. При цьому згідно зі ст. 68 цього Закону за порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища винні в цьому особи несуть відповідальність. Щодо утримання об’єктів ЦО, то такий обов’язок закріплено за підприємствами Законом України «Про Цивільну оборону України» від 03.02.93 р. № 2974-ХII, зокрема, його ст. 8.

Як бачимо, дотримання природоохоронних та цивільнооборонних вимог є законодавчо закріпленими

обов’язками підприємства, нерозривно пов’язаними з його господарською діяльністю, а заходи щодо вимірювання рівня радіації мають обов’язковий характер. До того ж придбання дозиметрів не є примхою підприємства, а передбачено письмовою вказівкою відповідного управління. Тому вважаємо, що витрати на придбання дозиметрів (вартістю понад 1000 грн.) підприємство має право амортизувати в податковому обліку (у складі балансової вартості ОФ групи 2 як прилади), а суму вхідного ПДВ щодо них включити до податкового кредиту.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі