Теми статей
Обрати теми

Про невідкладні заходи щодо захисту власників земельних ділянок та земельних часток (паїв)

Редакція ПБО
Указ від 19.08.2008 р. № 725/2008

Указ Президента України

 

Про невідкладні заходи щодо захисту власників земельних ділянок та земельних часток (паїв)

 

З метою посилення захисту права власності громадян на землю, створення сприятливих умов для ефективного господарювання на ній, формування сталого землекористування, удосконалення системи оцінки землі та платності землекористування

постановляю:

1. У статті 1 Указу Президента України від 2 лютого 2002 року № 92 «Про додаткові заходи щодо соціального захисту селян — власників земельних ділянок та земельних часток (паїв)» (зі змінами, внесеними Указом від 13 вересня 2002 року № 830) слова та цифри «у розмірі не менше 1,5 відсотка» замінити словами та цифрою «

у розмірі не менше 3 відсотків».

2. Кабінету Міністрів України

привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Указом та прийняти рішення, що випливають із цього Указу.

3. Цей Указ набирає

чинності з дня його опублікування.

Президент України В. Ющенко
м. Київ, 19 серпня 2008 року, № 725/2008



коментар редакції

Орендна плата за земельні ділянки та земельні частки (паї) збільшилася вдвічі

Отже, з дати набуття чинності Указом, що коментується, стаття 1 Указу Президента України від 02.02.2002 р. № 92/2002 (у редакції Указу Президента України від 13.09.2002 р. № 830/2002) зазначатиме: визнати одним з пріоритетних завдань післяреформеного розвитку аграрного сектора економіки забезпечення підвищення рівня соціального захисту сільського населення, зокрема шляхом упровадження плати за оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення, земельних часток (паїв)

у розмірі не менше 3 відсотків визначеної відповідно до законодавства вартості земельної ділянки, земельної частки (паю) та поступового збільшення цієї плати залежно від результатів господарської діяльності та фінансово-економічного стану орендаря.

Тепер ставка орендної плати за такі землі збільшилася удвічі, і природно, до договорів оренди потрібно буде внести відповідні зміни.

Сказати, що раніше всі орендарі здійснювали плату за користування земельними ділянками з розрахунку 1,5 % від їх вартості, не зовсім правильно. Нам відомо про договори оренди з установленням розрахунків на рівні двох і більше відсотків. Причому, такі пропозиції надходили саме від орендарів, зацікавлених у довгостроковій оренді з перспективою придбання таких ділянок у власність.

Збільшення орендної плати за земельні ділянки та земельні частки (паї) у два рази, безумовно, порадує їх власників-орендодавців. Але питання – чи всіх рівною мірою? Адже підвищена ставка орендної плати з’явилася тільки сьогодні, коли певну частину (не стверджуватимемо: більшу чи меншу) розрахунків «за паями» вже проведено, (як правило, натуроплатою із зібраного врожаю). Із дати

набуття чинності Указом, що коментується, тобто з дня його опублікування (на момент підготовки цього номера газети ще не опубліковано), розрахунки мають провадиться виходячи з нової ставки, це зрозуміло. Але як бути з уже проведеними виплатами в порядку розрахунків за нараховану за старою ставкою за весь поточний рік орендну плату, чи можна говорити про їх перерахунок? З одного боку, виходячи з порядку набуття чинності нормативно-правовими актами, ні. А з іншого — беручи до уваги строк оренди — до кінця календарного року, можна припустити і протилежне. Тому не будемо гадати з однозначною відповіддю, почекаємо, що скаже з цього приводу Кабмін, якому доручено привести свої нормативно-правові акти у відповідність з Указом, що коментується, і прийняти рішення, що з нього випливають.

Анатолій Бобро

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі