Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Як обкладаються ПДВ супутні послуги при придбанні імпортного товару

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Як обкладаються ПДВ супутні послуги при придбанні імпортного товару

 

 

Підприємство придбало в нерезидента товар, до митної вартості якого включено і вартість послуг з його транспортування до пункту перетину митного кордону України. Чи можна класифікувати такі транспортні послуги як супутні? В якому порядку відбувається їх обкладення ПДВ: чи не оподатковуються вони двічі — один раз у складі вартості товару, а вдруге — як власне послуги?

(м. Львів)

 

Як відомо, об’єктом обкладення ПДВ є, зокрема, операції з увезення товарів (супутніх послуг) у митному режимі імпорту чи реімпорту (

п.п. 3.1.2 Закону про ПДВ).

За визначенням, наведеним у

п. 1.14 ст. 1 Закону про ПДВ, до супутніх належать послуги, вартість яких включається відповідно до норм митного законодавства до митної вартості товарів, що експортуються чи імпортуються.

До витрат, що включаються до митної вартості товарів,

ст. 267 МКУ відносить, зокрема, витрати на їх транспортування до аеропорту, порту чи іншого місця ввезення на митну територію України.

Отже, при імпорті митна вартість товарів визначається шляхом приведення фактурної вартості (тобто договірної, контрактної вартості) у відповідність з базою цін CIF-український порт, CIP-пункт призначення на кордоні України, CPT-пункт призначення на кордоні України чи DAF-кордон України.

При цьому якщо товари придбано на умовах, які засвідчують, що поставка здійснюється до пункту призначення, розташованого за митною територією України (наприклад, EXW-Будапешт, FOB-Токіо, CIF-Рига, DAF-Брест), то до фактурної вартості додаються витрати на доставку товарів до моменту перетину митного кордону України, що не входять до вартості товару на зазначених умовах.

Якщо ж умовами поставки передбачено пункт призначення, розташований на митній території України (наприклад, CIP-Миколаїв, DDP-Львів), то від фактурної вартості віднімаються витрати, які мали місце після моменту перетину митного кордону України.

Отже,

доставка до пункту перетину митного кордону України, входячи до митної вартості товарів, є супутньою послугою і обкладається імпортним ПДВ за ставкою 20 %.

Звідси може скластися враження, що такі послуги мають обкладатися ПДВ двічі: один раз у складі митної вартості товарів, вдруге — як власне послуги. Вважаємо, що для подібних висновків немає підстав. Якщо місце поставки таких послуг знаходиться за межами території України, то вони

не є об’єктом оподаткування (ПДВ по таких послугах не виникає). Якщо ж такі послуги надано на території України, то вони просто не потраплять до митної вартості товарів, а отже, не вважатимуться супутніми. Утім, і за транспортними послугах зайвої сплати ПДВ не буде, адже за межами митної території України вони оподатковуються за ставкою 0 % (див. абзац перший п.п. 6.2.4 Закону про ПДВ).

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі