Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Надання послуг нерезиденту за кордоном: як відобразити «вхідний» ПДВ

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Надання послуг нерезиденту за кордоном: як відобразити «вхідний» ПДВ

 

Підприємство, добровільно зареєстроване платником ПДВ, здійснює єдиний вид діяльності — надає нерезиденту послуги з розробки програмного забезпечення за межами митної території України. Чи можна в такій ситуації розраховувати на включення сум ПДВ, сплачених (нарахованих) у зв’язку з проведенням таких операцій, до складу податкового кредиту? Якщо ні, то в якому порядку можна вийти зі складу платників ПДВ?

(м. Мелітополь)

 

Відомо, що відповідно до

п. 3.1 Закону про ПДВ об’єктом оподаткування є операції платників ПДВ з:

— поставки товарів і послуг, місце надання яких знаходиться на митній території України. При цьому як виняток з цього правила

Закон про ПДВ розглядає операції, що не є об’єктом оподаткування (п. 3.2), та операції, звільнені від оподаткування (ст. 5);

— ввезення товарів (супутніх послуг) у митному режимі імпорту (реімпорту);

— вивезення товарів (супутніх послуг) у митному режимі експорту (реекспорту).

Операції ж з надання послуг за межами митної території України належать

до операцій, що не є об’єктом оподаткування, (див. ст. 3 з урахуванням п. 6.5 Закону про ПДВ). А раз так, то в цій ситуації потрібно керуватися п.п. 7.4.2 Закону про ПДВ, в якому зазначено, що при придбанні (виготовленні) товарів (послуг) та основних фондів, призначених для їх використання в операціях, що не є об’єктом оподаткування згідно із ст. 3 чи звільнених від оподаткування відповідно до ст. 5 і п. 11.4 зазначеного Закону, суми ПДВ, сплачені у зв’язку з таким придбанням (виготовленням), не включаються до податкового кредиту платника-покупця податків.

Крім цього, потрібно врахувати і те, що

п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ установлює чіткі умови для отримання податкового кредиту:

1) товари (послуги) мають придбаватися з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях;

2) зазначені операції повинні здійснюватися в межах господарської діяльності платника податків.

У разі надання послуг за межами митної території України умова про використання товарів (послуг)

тільки в оподатковуваних операціях не дотримується, тому скористатися правом на податковий кредит не вийде. Адже суть п. 7.4 Закону про ПДВ полягає в тому, що податковий кредит має бути обов’язково компенсовано відповідними податковими зобов’язаннями (за винятком операцій, оподатковуваних за нульовою ставкою). Якщо ж платник податків здійснює операції, що не обкладаються податком, отриманий ним податковий кредит не буде компенсовано податковими зобов’язаннями, що суперечить змісту зазначеного п. 7.4.

Отже, вартість придбаних підприємством-резидентом товарів (послуг) з метою надання послуг нерезиденту разом з ПДВ потрапить до рядка 14 декларації з ПДВ.

Якщо такий стан речей не влаштовує підприємство, добровільно зареєстроване платником ПДВ, у нього є можливість на підставі

п.п. «ґ» п. 9.8 Закону про ПДВ і п.п. «ґ» п. 25 Положення № 79 анулювати таку реєстрацію. Однак зробити це можна тільки за умови, що за останні 12 послідовних податкових місяців воно дійсно здійснює виключно операції, що не є об’єктом обкладення ПДВ (ст. 3 Закону про ПДВ) та (або) звільнені від оподаткування (ст. 5 Закону про ПДВ).

Рішення про анулювання такої реєстрації приймається на підставі складеної підрозділом оподаткування юридичних чи фізичних осіб довідки про результати документальної невиїзної перевірки на підставі поданих декларацій з ПДВ, яка свідчить про відсутність у платника податків оподатковуваних поставок протягом 12 послідовних податкових місяців.

На цій підставі анулювати реєстрацію може і

сам платник ПДВ. Для цього необхідно подати до податкового органу за своїм місцезнаходженням відповідну заяву за формою № 3-ПДВ (додаток 3 до Положення № 79).

Детальніше з питаннями добровільного анулювання реєстрації платника ПДВ можна ознайомитися у статті «

Як вийти зі складу платників ПДВ» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 16).

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі