Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. При імпорті диска з програмним забезпеченням під обкладення ввізним ПДВ підпадає тільки вартість диска

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

При імпорті диска з програмним забезпеченням під обкладення ввізним ПДВ підпадає тільки вартість диска

 

Підприємство придбало в нерезидента програмне забезпечення з диском, що містить цю програму. В якому порядку обкладається ПДВ така операція? Чи необхідно окремо сплачувати ввізній ПДВ у зв’язку з придбанням програмного забезпечення та окремо у зв’язку з імпортом диска?

(м. Київ)

 

Щоб визначити порядок обкладення ПДВ операції з ввезення на митну територію України програмного забезпечення з диском, що містить таке програмне забезпечення, потрібно розібратися з правилами обчислення митної вартості для цього випадку. Допоможе в цьому

глава 10 Методрекомендацій № 74. Тут, зокрема, зазначено, що посадова особа митного органу, що здійснює контроль за правильністю визначення митної вартості, зобов’язана враховувати особливості визначення митної вартості носіїв інформації, що містять програмне забезпечення для обладнання з обробки даних.

При визначенні митної вартості носіїв інформації, що імпортуються і містять програмне забезпечення для обладнання з обробки даних, ураховується

тільки вартість носія інформації за умови виділення з ціни, фактично сплаченої чи такої, що підлягає сплаті за оцінювані товари, вартості програмного забезпечення та/або вартості носія.

Відомості про вартість програмного забезпечення та/або вартості носія мають базуватися на документально підтверджених даних.

При цьому важливо врахувати, що до носіїв інформації не належать інтегральні мікросхеми, напівпровідники та інші подібні пристрої чи вироби, в які інкорпоровано такі інтегральні схеми чи пристрої, а програмним забезпеченням не вважаються звукові, кіно- та відеозаписи.

Отже, якщо підприємство заплатило нерезиденту за програмне забезпечення і при цьому імпортувало диск з таким забезпеченням, доцільно у відповідному договорі виділити

окремо вартість власне програмного забезпечення та окремо вартість диска*.

* Якщо нерезидент надає платникові податків право на використання програмного забезпечення

як об’єкта інтелектуальної власності, то плата за користування таким об’єктом класифікується як роялті і не є об’єктом обкладення ПДВ відповідно до п.п. 3.2.7 Закону про ПДВ.

Ці дії вбережуть платника податків від подвійного обкладення ПДВ здійсненої операції — один раз безпосередньо при отриманні від нерезидента послуг (у вигляді програмного забезпечення) відповідно до

п.п. «д» п. 6.5 Закону про ПДВ, а вдруге — при імпорті самого диска. Тобто за таких умов під обкладення ПДВ за ставкою 20 % на митниці потрапить тільки вартість диска (носія інформації), що імпортується.

А вартість власне програмного забезпечення (без урахування вартості носія) підлягає обкладенню ПДВ за ставкою 20 % як послуга, отримана платником податків на митній території України (

п.п. «д» п. 6.5 Закону про ПДВ).

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі