Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Послуги від нерезидента, отримані на території України: податкові зобов'язання з ПДВ нараховуються на вартість отриманих послуг

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Послуги від нерезидента, отримані на території України: податкові зобов’язання з ПДВ нараховуються на вартість отриманих послуг

 

Підприємство уклало з нерезидентом договір про надання таким контрагентом консультаційних послуг з місцем їх поставки на митній території України. Нерезидент не має на території України постійного представництва, тому підприємство-замовник повинне нараховувати та сплачувати до бюджету ПДВ за такою операцією. Сума договору становить 2000 доларів США. В якому порядку в цьому випадку визначаються податкові зобов’язання з ПДВ: у тому числі або нараховуються на вартість отриманих послуг (тобто «зверху»)?

(м. Житомир)

 

Дійсно, при наданні нерезидентом українському підприємству послуг з місцем їх поставки на митній території України (без участі постійного представництва) на резидента — замовника таких послуг покладаються функції податкового агента такого нерезидента (див.

п. 10.1 Закону про ПДВ). Тобто підприємство-резидент зобов’язано нарахувати та сплатити до бюджету відповідну суму ПДВ за отриманими від нерезидента послугами.

При цьому базою обкладення ПДВ нерезидентських послуг з місцем їх надання на митній території України за ставкою 20 % є договірна (контрактна) вартість таких послуг з урахуванням акцизного збору, а також інших податків, зборів (обов’язкових платежів), за винятком ПДВ, що включаються до ціни поставки робіт (послуг) згідно із законами України з питань оподаткування

(див. абзац другий п. 4.3 Закону про ПДВ). Така вартість перераховується в українські гривні за валютним (обмінним) курсом НБУ, що діяв на кінець операційного дня, який передував дню складання документа, що підтверджує факт виконання робіт (надання послуг) нерезидентом.

Важливо пам’ятати , що в цій ситуації база оподаткування визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості

без урахування ПДВ. А оскільки у зовнішньоекономічних договорах сума ПДВ, як правило, не зазначається, то віднімати від договірної вартості і, відповідно потім додавати до ціни послуги нічого.

Ясність у це питання вносить

п.п. 7.5.2 Закону про ПДВ, що дозволяє платникові податку, що виступає в ролі податкового агента нерезидента, на дату сплати податку за податковими зобов’язаннями включити сплачену суму ПДВ до складу свого податкового кредиту із зазначенням її в рядку 12.4 декларації за наступний за відображенням податкових зобов’язань податковий період. А це автоматично означає, що резидент — одержувач послуг має нарахувати ПДВ на вартість послуги, отриманої від нерезидента, тобто «зверху», а не утримувати його із суми договору.

Так, у цій ситуації сума договору, на підставі якого нерезидент надає підприємству-резиденту консультаційні послуги на митній території України, становить 2000 доларів США. При цьому сума податкових зобов’язань з ПДВ, нарахованих на вартість нерезидентських послуг, розраховується так:

2000 (доларів США) х 4,84 (грн.) (за курсом НБУ, умовно) х 20 % : 100 % = 1936 (грн.).

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі