Теми статей
Обрати теми

Щодо визначення об’єкта оподаткування податком з доходів при виплаті орендної плати за земельні ділянки

Редакція ПБО
Лист від 24.10.2008 р. № 10443/6/17-0716

Щодо визначення об’єкта оподаткування податком з доходів при виплаті орендної плати за земельні ділянки**

Лист Державної податкової адміністрації України від 24.10.2008 р. № 10443/6/17-0716

 

** Див. також матеріал на с. 46.

Прим. ред.

 

Державна податкова адміністрація України розглянула <...> лист <...> щодо визначення об’єкта оподаткування при виплаті орендної плати за земельні ділянки і в межах своєї компетенції повідомляє.

Згідно з п.п. 9.1.1 п. 9.1 ст. 9 Закону України від 22.05.2003 р. № 889 «Про податок з доходів фізичних осіб» податковим агентом платника податку — орендодавця щодо його доходу від надання в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю є орендар.

При цьому

об’єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше мінімальної суми орендного платежу, встановленої законодавством з питань оренди землі.

Законом України від 06.10.98 р. № 161 «Про оренду землі» встановлено, що

розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Закону України «Про плату за землю»). Відповідно до ст. 23 цього Закону орендна плата за земельні ділянки, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, переглядається за згодою сторін.

Водночас, згідно із змінами, внесеними Указом Президента України від 19 серпня 2008 року № 725/2008 до Указу Президента України від 2 лютого 2002 року № 92/2002 «Про додаткові заходи щодо соціального захисту селян — власників земельних ділянок та земельних часток (паїв)»,

плата за оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення, земельних часток (паїв) має становити не менше 3 відсотків визначеної відповідно до законодавства вартості земельної ділянки, земельної частки (паю).

Заступник голови С. Лекарь

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі