Теми статей
Обрати теми

Сторінка приватного підприємця. Торгівля ялинками, феєрверками, ялинковими прикрасами: що потрібно знати підприємцю

Редакція ПБО
Стаття

Торгівля ялинками, феєрверками, ялинковими прикрасами: що потрібно знати підприємцю

 

Незабаром Новий рік! Хтось напередодні цього свята витрачатиме якнайбільше грошей, а хтось не упустить можливості їх заробити. Адже досі серед наших громадян жива традиція придбання для своєї оселі та прикрашання справжньої хвої.

Підприємець, який здійснює торговельну діяльність, у передноворічний період напевно захоче додати до постійного асортименту товарів ті, що матимуть попит у цей час (ялинки, феєрверки, ялинкові іграшки).

Про те, що мусить пам’ятати підприємець, заробляючи на новорічних атрибутах, ітиметься у цій статті.

Ольга ДІДЕНКО, консультант газети «Податки та бухгалтерський облік»

 

Документи статті

КУпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Лісовий кодекс

— Лісовий кодекс України від 21.01.94 р. № 3852-XII.

Закон про ліцензування

— Закон України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» від 01.06.2000 р. № 1775-III.

Постанова № 665

— постанова КМУ «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, завданої лісу» від 23.07.2008 р. № 665.

Правила № 1649

— Тимчасові правила обігу в Україні побутових піротехнічних виробів, затверджені наказом МВС від 23.12.2003 р. № 1649.

Технічний регламент безпеки іграшок

— Технічний регламент безпеки іграшок, затверджений постановою КМУ від 08.10.2008 р. № 901.

 

Новорічні ялинки

Для реалізації натуральних ялинок на сьогодні не існує спеціальних правил торгівлі. Тому порядок торгівлі ними в передноворічний період установлюється місцевими органами влади.

Як правило, у населених пунктах на певний час відводяться території під так звані ялинкові ринки. У зв’язку з цим сезонна торгівля ялинками для підприємця буде участю в ярмарку чи виїзною торгівлею. Яку саме форму торгівлі буде реалізовано, зазначається в розпорядженні місцевої адміністрації.

Підприємцям на загальній системі, які торгують за готівку, у цьому випадку доведеться потурбуватися про:

— застосування Книг обліку розрахункових операцій (КОРО) та розрахункових квитанцій (РК) або використання РРО (при торгівлі на ярмарку в магазинах, кіосках, палатках, павільйонах або приміщеннях контейнерного типу);

— короткостроковий торговий патент.

Крім того, підприємцям на загальній системі та єдиноподатникам потрібно отримати дозвіл на торгівлю, причому збір за нього єдиноподатники не сплачують.

Водночас, організовуючи ялинковий ринок, місцеві органи влади можуть звільнити від цього збору будь-кого з учасників незалежно від системи оподаткування.

Підприємцям на єдиному податку слід мати на увазі, що в їх

Свідоцтві повинна бути згадана роздрібна торгівля, інакше продаж ялинок може розцінюватися як додатковий вид діяльності, що обкладається податком з доходів.

Звертаємо вашу увагу, що точки для торгівлі ялинками можуть відводитися на вже існуючих ринках. У такому разі підприємець не повинен одержувати дозвіл на розміщення торгівлі, а має укласти угоду з адміністрацією та сплачувати ринковий збір за кожний день торгівлі.

Специфіка ялинкової торгівлі полягає в тому, що ялинка — «живий» товар, зростання якого охороняється державою. Тому займатися вирубанням та заготівлею ялин без спеціального платного дозволу заборонено законодавством.

Однак навряд чи підприємець для новорічної торгівлі самостійно заготовлюватиме дерева. Найімовірніше, він придбаватиме вже зрубані ялинки в постачальників. Але і в цьому випадку слід пам’ятати, що існують документи, які підтверджують законність вирубки та перевезення ялинок. Продавати дерева підприємцю можуть різні постачальники. Якщо це державне лісогосподарське підприємство, то такими документами будуть наказ на відпуск і ТТН. Придбаваючи ялинки в інших постачальників, на додачу до накладних потрібно обзавестися копією лісорубного квитка, що виписується заготівникам ялинок держлісгоспом. Іноді в рішеннях місцевих органів щодо організації ялинкових ринків можуть міститися і додаткові вимоги, що підтверджують легальність продажу ялинок (наявність спеціальних маркувань на стовбурі тощо).

Додамо, що за незаконну вирубку дерев передбачено адміністративну відповідальність для громадян та посадових осіб (причому для посадових осіб — у більшому розмірі). Згідно зі

статтею 65 КУпАП розмір штрафу для громадян становить від 85 до 170 грн. (від 5 до 10 нмдг).

Крім того, згідно зі

статтею 107 Лісового кодексу громадяни зобов’язані відшкодувати шкоду, заподіяну ними лісу внаслідок порушення лісового законодавства. Розмір шкоди визначається відповідно до постанови № 665. Також згідно зі статтею 108 Лісового кодексу незаконно зрубані ялинки вилучаються, а в разі неможливості вилучення з порушника стягується їх вартість.

 

Феєрверки та інша піротехніка

Феєрверки та інша піротехніка — це специфічний, пожежонебезпечний товар, тому при продажу побутових піротехнічних виробів потрібно дотримуватися вимог

Правил № 1649.

Так, реалізовувати піротехніку побутового призначення можна або

через торговельну точку, що спеціалізується саме на торгівлі піротехнікою і ні на чому іншому, або через відділ (секцію) магазину з універсальним асортиментом непродовольчих товарів, що також спеціалізується саме на торгівлі піротехнічними виробами.

У разі реалізації піротехнічних виробів через відділ необхідно враховувати такі моменти:

— такий відділ або секцію має бути розташовано на верхніх поверхах торговельних приміщень (

підпункт 7.2 Правил № 1649). При цьому на нижніх поверхах у вітринах і стендах дозволяється розміщувати муляжі побутових піротехнічних виробів, що не мають у собі піротехнічного складу;

— відділ з продажу піротехніки не може розташовуватися ближче 4 метрів від евакуаційних виходів;

— точку з торгівлі піротехнікою не можна розміщувати в будівлях, в яких знаходяться громадські заклади.

Також забороняється продавати піротехнічні вироби на ринках, у будівлях, спорудах іншого призначення, ніж торговельне. Приміщення з торгівлі піротехнікою має бути обладнане пожежною автоматикою та засобами пожежогасіння.

Підпунктом 7.1 Правил № 1649

установлено перелік документів, наявність яких є обов’язковою для реалізації побутових піротехнічних виробів. Відповідно до цього переліку реалізація піротехнічних виробів підприємцем здійснюється за наявності:

— свідоцтва про реєстрацію;

— дозволу на початок роботи, виданого органами державного пожежного нагляду і Держгірпромнаглядом;

— копії свідоцтв (довідок) про проходження спеціальної підготовки та допуску до роботи з піротехнічними виробами працівників, які мають такі свідоцтва.

Існують і певні

вимоги до персоналу . У штаті суб’єкта господарювання, який здійснює реалізацію побутової піротехніки, має бути працівник, який пройшов спеціальну підготовку з продажу піротехнічних виробів у навчальних закладах МВС України. Цей працівник повинен раз на місяць проводити інструктаж продавців піротехнічних виробів з позначкою в журналі проведення інструктажів (пункт 7.11 Правил № 1649).

Також працівники повинні знати інструкції щодо застосування (експлуатації) та вимоги безпеки при зберіганні наявних у продажу виробів, проходити спеціальне навчання, перевірку знань та інструктаж з питань пожежної безпеки, охорони праці та спеціальних питань щодо реалізації, зберігання та поводження з побутовими піротехнічними виробами.

Що стосується самої продукції (піротехнічних виробів), яка надходить у продаж, то при ній мають бути (

пункт 7.6 Правил № 1649):

паспорт (формуляр, інструкція щодо застосування), що свідчить про відповідність побутового піротехнічного виробу до вимог нормативної документації;

— супровідні документи, передбачені законодавством України (

накладні, товарно-транспортні накладні).

Щодо супровідних документів слід зауважити: крім перелічених,

Правилами № 1649 установлено необхідність наявності сертифікатів відповідності або свідоцтва про визнання відповідності чи їх копій. На нашу думку, у супровідних документах достатньо буде зазначити реєстраційні номери сертифіката відповідності або свідоцтва про визнання відповідності, оскільки законодавчо передбачено саме такі вимоги.

Правилами № 1649

також передбачено і деякі вимоги до інструкції щодо застосування піротехнічних виробів. Зокрема, текст такої інструкції має бути розміщено на споживчій упаковці виробу, а якщо не вміщається — на додатковому аркуші, що додається до кожного піротехнічного виробу або до кожної упаковки з виробами (якщо вироби продаються споживачу упаковками). Текст інструкції має бути викладено українською мовою. Крім інструкції українською мовою, допускається наявність інструкції й іншими мовами.

При продажу піротехнічних виробів також слід ураховувати особливості їх зберігання. Так, згідно з

підпунктом 6.3.1 Правил № 1649 у торговельному залі дозволяється зберігання побутових піротехнічних виробів не більше однієї упаковки кожного найменування виробів, що реалізуються, але не більше 50 кг, при цьому загальна вага піротехнічного складу в піротехнічних виробах не повинна перевищувати 10 кг.

Зверніть увагу

: згідно з пунктом 70 статті 9 Закону про ліцензування діяльність, пов’язана з виробництвом, торгівлею піротехнічними засобами, підлягає ліцензуванню. Органом ліцензування такого виду діяльності згідно з переліком органів ліцензування, затвердженим постановою КМУ від 14.11.2000 р. № 1698, є МВС. Оскільки органом ліцензування є центральний орган виконавчої влади, розмір плати за видачу ліцензій становить 20 нмдг (340 грн.). Ліцензія видається на строк 5 років, для її отримання необхідно звернутися до МВС із заявою, додавши до неї необхідні документи.

Додамо, що порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів карається штрафом відповідно до

статті 1951 КУпАП від 595 до 1020 грн. (від 35 до 60 нмдг), при повторному порушенні протягом року — від 1020 до 1700 грн. (від 60 до 100 нмдг) з конфіскацією піротехнічних засобів.

Крім того, порушення правил реалізації піротехніки може призвести до недотримання правил пожежної безпеки та охорони праці, що може спричинити додаткові штрафні санкції.

 

Ялинкові прикраси

Ялинкові прикраси (іграшки, гірлянди тощо) можуть продаватися підприємцем не лише в стаціонарній торговельній точці, а й на ярмарку чи за допомогою засобів виїзної торгівлі. Про те, яких вимог потрібно дотримуватися, використовуючи ці форми торгівлі, зазначалося вище.

У цілому роздрібна торгівля ялинковими прикрасами практично нічим не відрізняється від торгівлі іншими видами непродовольчих товарів. Тому, якщо підприємець продає їх у своєму магазині, то головне — дотримуватися правил торгівлі непродовольчими товарами.

Зверніть увагу, що такий товар, як ялинкові електричні гірлянди, підлягає обов’язковій сертифікації. Тому в ТТН на них має бути зазначено реєстраційні номери сертифікатів відповідності (для товарів вітчизняного виробництва) або свідоцтва про визнання відповідності (якщо товар імпортний).

Що стосується ялинкових прикрас, то вони не підлягають обов’язковій сертифікації або підтвердженню якості декларацією про відповідність. Також на ялинкові прикраси не поширюється

Технічний регламент безпеки іграшок. Цей документ визначає вимоги до безпеки іграшок, процедуру оцінки їх відповідності, правила їх маркування, продажу тощо. Під терміном «іграшка» для цих цілей розуміється продукція (ігровий матеріал), призначена для гри з нею дітей віком до 14 років. Отже, ялинкові прикраси, що виконують виключно декоративні функції, до іграшок не належать.

 

Висновки

Підприємець може займатися торгівлею натуральними ялинками тільки за наявності документів, що підтверджують легальність їх вирубування.

Зазвичай для торгівлі ялинками в передноворічний період місцевими органами влади організуються ялинкові базари, правила торгівлі на них також затверджуються рішеннями місцевих рад.

Для торгівлі піротехнікою обов’язково потрібна відповідна ліцензія. Цей вид товару можна продавати лише у стаціонарних торговельних точках, на ринку таку торгівлю здійснювати не можна.

Також при реалізації піротехніки потрібно дотримуватись правил пожежної безпеки та охорони праці.

Для продажу ялинкових прикрас немає спеціальних правил, але слід пам’ятати, що такий товар, як електричні гірлянди, повинен мати сертифікат, а отже, у ТТН на них має бути зазначено номери таких сертифікатів відповідності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі