Теми статей
Обрати теми

Бюджетний облік. Списання об’єктів зі 100-відсотковим зносом

Редакція ПБО
Стаття

Списання об’єктів зі 100-відсотковим зносом

 

На балансі бюджетної установи значаться об’єкти необоротних активів (стільці, столи), на які нараховано знос у розмірі 100 %. Чи необхідно такі об’єкти списати з балансу до кінця року?

 

Як передбачено

п. 3 Типової інструкції про порядок списання матеріальних цінностей з балансу бюджетних установ, затвердженої наказом Держказначейства України та Мінекономіки України від 10.08.2001 р. № 142/181, списанню підлягають матеріальні цінності, що:

— непридатні для подальшого використання;

— виявлені в результаті інвентаризації як нестача;

— морально застарілі;

— фізично зношені;

— пошкоджені внаслідок аварії або стихійного лиха (за умови, що їх відновлення є неможливим або економічно недоцільним і їх не може бути реалізовано).

При цьому

знос, нарахований на необоротні активи в розмірі 100 відсотків їх вартості, не може бути підставою для списання таких необоротних активів (п. 4 Типової інструкції).

Із цього випливає: не можна вважати обов’язковою умовою для списання об’єктів необоротних активів з балансу те, що на такі об’єкти нараховано знос у 100-відсотковому розмірі.

Тому при виявленні таких об’єктів необхідно оцінити їх придатність. Якщо вони не втратили своїх експлуатаційних якостей та придатні для подальшого використання, то такі об’єкти не підлягають списанню. Якщо ж зазначені об’єкти повністю зношені і не можуть використовуватися за призначенням, то їх необхідно списати. Визначення ступеня придатності належить до компетенції постійно діючої комісії зі списання матеріальних цінностей, а також щорічної інвентаризаційної комісії.

Як правило, при проведенні річної інвентаризації інвентаризаційна комісія вносить пропозиції щодо списання з балансу непридатних для подальшого застосування, морально застарілих та фізично зношених матеріальних цінностей. Тому ці пропозиції необхідно врахувати та до завершення року

списати непридатне для подальшого використання майно.

При списанні таких об’єктів бюджетних установам слід керуватися

Порядком списання об’єктів державної власності, затвердженим постановою КМУ від 08.11.2007 р. № 1314. На це звертало увагу Держказначейство в листі від 12.11.2008 р. № 15-04/2501-19330 (див. с. 9 сьогоднішнього номера).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі