Теми статей
Обрати теми

Бюджетний облік. Розбіжності між касовими та фактичними видатками

Редакція ПБО
Стаття

Розбіжності між касовими та фактичними видатками

 

Чи можуть фактичні видатки поточного року перевищувати касові видатки? Що робити в цьому випадку?

 

Так, можуть.

Справа в тому, що здійснення касових та фактичних видатків не збігається в часі.

Касові видатки

відображаються в обліку в момент фактичного перерахування коштів з поточного бюджетного або реєстраційного рахунків. Відшкодування касових видатків відображається в момент зарахування відповідних сум на такі рахунки (наприклад, надходження коштів за оголошенням про внесення готівки або повернення дебіторами заборгованості згідно з платіжним дорученням).

Фактичні видатки

— це дійсні видатки установи, оформлені відповідними документами, включаючи видатки за неоплаченими рахунками кредиторів, за нарахованою зарплатою та стипендіями. Фактичні видатки відображаються в момент їх здійснення згідно з актами списання, накладними, актами виконаних робіт, приймання-передачі, рахунками-фактурами тощо.

У деяких випадках касові видатки відповідатимуть у часі фактичним. Наприклад, при придбанні основних засобів, оскільки вартість придбаних основних засобів відразу списується на фактичні видатки. За іншими КЕКВ касові видатки випереджають фактичні або, навпаки, здійснюються пізніше фактичних. Так, при придбанні бензину, лікарських засобів, виробів медичного призначення, видачі авансу на відрядження тощо спочатку відбувається оплата за рахунком (касові видатки), потім — оприбутковування оплачених цінностей, а вже пізніше — їх списання (фактичні видатки).

Якщо фактичні видатки перевищують касові

, це може свідчити про погашення дебіторської заборгованості, що значиться на початок звітного періоду, або про виникнення у зв’язку з отриманням товарів, робіт чи послуг без попередньої оплати кредиторської заборгованості на кінець звітного періоду.

Крім того, за статтями видатків на харчування, медикаменти, канцтовари, утримання автотранспорту, капітальний ремонт перевищення фактичних видатків над касовими може бути результатом списання у звітному періоді матеріальних цінностей, придбаних раніше.

Якщо

фактичні видатки менше касових, це може свідчити про погашення кредиторської заборгованості, що значилася на початок звітного періоду, або про створення дебіторської заборгованості на кінець звітного періоду у зв’язку з проведенням передоплати.

Касові та фактичні видатки тісно взаємопов’язані між собою. Розподіл та одночасно взаємозв’язок дозволяють при аналізі видатків отримати чіткішу картину використання бюджетних коштів, контролювати їх цільове використання.

Пов’язати касові та фактичні видатки в розрізі КЕКВ можна за формулою:

Фактичні видатки за рік

=
Касові видатки за рік + Дебетовий залишок на початок року - Кредитовий залишок на початок року - Дебетовий залишок на кінець року + Кредитовий залишок на кінець року + Залишок матеріалів та запасів на початок року - Залишок матеріалів та запасів на кінець року

Пов’язуючи таким чином касові та фактичні видатки за всіма КЕКВ окремо за загальним та спеціальним фондами, можна не тільки отримати уявлення про причини невідповідності сум касових та фактичних видатків, а й виявити допущені помилки.

Вікторія Матвєєва

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі