Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Запитання та відповіді щодо оподаткування доходів фізичних осіб податком з доходів фізичних осіб

Редакція ПБО
Стаття

Запитання та відповіді щодо оподаткування доходів фізичних осіб податком з доходів фізичних осіб

 

Документи статті

ЦКУ — Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-ІV.

КЗпП

Кодекс законів про працю від 10.12.71 р.

Закон № 889

— Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

Закон № 108

— Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР.

Інструкція № 5

Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. № 5.

 

Який порядок утримання податків із сум аліментів працівника за рішенням суду? Чи необхідно із суми аліментів, які виплачуються дружині такого працівника, утримувати податок з доходів фізичних осіб (ПДФО) та відображати їх у формі № 1ДФ? За рахунок яких коштів підприємство проводить переказ аліментів?

 

Відповідно до

п. 13 Переліку видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затвердженого постановою КМУ від 26.02.93 р. № 146 (далі — Перелік № 146) установлено, що утримання аліментів проводиться із суми заробітку (доходу), що належить особі, яка сплачує аліменти, після утримання з цього заробітку (доходу) податків, тобто після утримання з його заробітку (доходу) ПДФО і внесків до Пенсійного та соціальних фондів.

Слід ураховувати, що діючим законодавством передбачено обмеження розміру відрахувань із заробітної плати. Так, у

ст. 128 КЗпП та ст. 26 Закону № 108 передбачено, що при кожній виплаті заробітної плати загальний розмір усіх відрахувань не може перевищувати 20 %, а при відрахуванні із заробітної плати за кількома виконавчими документами за працівником має бути збережено 50 % заробітку. Це обмеження не поширюються при стягненні аліментів на неповнолітніх дітей. У цих випадках розмір відрахувань із заробітної плати не може перевищувати 70 %.

Суми отриманих аліментів, що виплачуються дружині вашого працівника, згідно з рішенням суду відповідно до

п.п. 4.3.9 ст. 4 Закону № 889 не включаються до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу і не підлягають відображенню в її річній податковій декларації. Але підприємство повинно показати їх суму в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ під ознакою доходу «29». Для відображення перерахованих коштів бухгалтерії підприємства необхідно мати ідентифікаційний номер отримувача аліментів.

Доставка грошових переказів утриманих аліментів через відділення зв’язку провадиться за рахунок платника аліментів (

п. 14 Переліку № 146).

 

Який порядок оподаткування ПДФО доходів платника податку, отриманих за договором підряду? Чи підлягає оподаткуванню попередня оплата виконаної роботи?

Договір підряду відповідно до

п. 1 ст. 837 ЦКУ є цивільно-правовим договором, який укладається між фізичною особою та юридичною особою, згідно з яким одна сторона (підрядник) зобов’язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов’язується прийняти та оплатити виконану роботу.

За договором підряду оплачується результат праці. Він визначається після закінчення роботи та оформляється актами здавання-приймання виконаних робіт (наданих послуг), на підставі яких провадиться їх оплата. Згідно з

п. 1 ст. 854 ЦКУ, якщо договором підряду не передбачено попередню оплату виконаної роботи або окремих її етапів, замовник зобов’язаний сплатити підрядникові обумовлену ціну після остаточної здачі роботи за умови, що роботу виконано належним чином і в погоджений строк або за згодою замовника — достроково. Крім того, договором підряду може бути передбачено попередню або поетапну оплату.

Відповідно до

п.п. 8.1.1 п. 8.1 ст. 8 Закону № 889 податковий агент, який нараховує (виплачує) оподатковуваний дохід на користь платника податку, утримує податок від суми такого доходу за його рахунок за ставкою 15 %, тобто попередня оплата та інші оплати підлягають оподаткуванню. При цьому податок підлягає перерахуванню до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом. Банки не мають права приймати платіжні документи на виплату доходу, які не передбачають перерахування цього податку до бюджету (п.п. 8.1.2 п. 8.1 ст. 8 Закону № 889). Якщо дохід виплачується готівкою з виручки резидента, то податок сплачується (перераховується) до бюджету протягом банківського дня, наступного за днем такої виплати (п.п. 8.1.4 п. 8.1 ст. 8 Закону № 889).

 

Чи повинно підприємство сплачувати компенсацію працівникам втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням строків її виплати та оподатковувати її ПДФО? Чи враховується така компенсація при наданні податкової соціальної пільги?

Відповідно до

ст. 24 Закону № 108 та ст. 115 КЗпП заробітна плата повинна виплачуватися працівникам регулярно у строки, установлені в колективному договорі, але не менше ніж два рази на місяць. При цьому проміжок часу між виплатами не повинен перевищувати шістнадцяти календарних днів.

Крім того,

ст. 34 Закону № 108 передбачено компенсацію працівникам втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням строків її виплати. Порядок нарахування та виплати компенсації регламентовано Законом України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати» від 19.10.2000 р. № 2050-III та Порядком проведення компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати, затвердженим постановою КМУ від 21.02.2001 р. № 159.

Компенсація здійснюється у разі

затримки виплати заробітної плати на один і більше календарних місяців. Розрахунок та нарахування компенсації зобов’язані проводити тільки ті підприємства, які несвоєчасно виплачують заробітну плату своїм працівникам.

Відповідно до

п. 1.1 Закону № 889 компенсаційні виплати, що надаються платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму, для цілей оподаткування податком з доходів фізичних осіб уключаються до заробітної плати та оподатковуються за ставкою 15 %. При цьому сума компенсації враховується при визначенні права працівника на податкову соціальну пільгу.

Сума компенсації включається до фонду оплати праці того місяця, в якому фактично проводиться її нарахування та виплата відповідно до

п.п. 1.6.2 Інструкції № 5.

 

Чи застосовується податкова соціальна пільга до суми лікарняних?

Відповідно до

п. 6.1 ст. 6 Закону № 889 платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного з джерел на території України від одного працедавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги.

Виплати у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності (лікарняні) розглядаються як заробітна плата (

п. 1.1, абз. «д» п. 1.3 ст. 1 Закону № 889) і в разі неперевищення загального місячного оподаткованого доходу від одного працедавця у розмірі 890 грн. — на 2008 рік платник має право на податкову соціальну пільгу.

 

Чи оподатковується податком з доходів фізичних осіб компенсація витрат на проїзд працівників транспортом загального користування до місця роботи, якщо такі виплати передбачені колективним договором?

Відповідно до

п.п. 2.3.4 Інструкції № 5 відшкодування працівникам вартості проїзду транспортом загального користування відноситься до складу фонду оплати праці, як інші заохочувальні та компенсаційні виплати.

На підставі

п. 1.1 Закону № 889 під терміном «заробітна плата» розуміються також інші заохочувальні та компенсаційні виплати або інші виплати та винагороди, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом.

Виплати пов’язані з відносинами трудового найму та передбачені колективним договором оподатковуються податком з доходів фізичних осіб як заробітна плата на загальних підставах за ставкою 15 %.

Любов Краснокутська,
 головний державний податковий інспектор
 інформаційно-довідкового департаменту державної податкової служби ДПАУ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі