Теми статей
Обрати теми

Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства статистики України від 21 червня 1996 року № 192 «Про затвердження типової форми первинного обліку М-2»

Редакція ПБО
Наказ від 17.10.2008 р. № 391

Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства статистики України від 21 червня 1996 року № 192 «Про затвердження типової форми первинного обліку М-2»

 

Наказ від 17 жовтня 2008 року № 391

(витяг)

 

Відповідно до Закону України «Про державну статистику» та з метою приведення нормативно-правових актів у відповідність до чинного законодавства

наказую:

1.

Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства статистики України від 21 червня 1996 року № 192 «Про затвердження типової форми первинного обліку М-2» (із змінами і доповненнями, внесеними наказами Міністерства статистики України від 19 вересня 1996 року № 277, від 7 жовтня 1996 року № 291).

<...>

Голова О. Осауленко

ПОГОДЖЕНО:
Міністр фінансів України В. Пинзеник



коментар редакції

Типова форма довіреності на отримання ТМЦ: забудь про Держкомстат

Процес перетворення бланків довіреності на одержання ТМЦ за типовою формою № М-2 із «суворих» на «несуворі» висвітлювався в нашій газеті досить докладно (див. по-перше, постанову КМУ від 17.04.2008 р. № 381 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 34, с. 6; по-друге, наказ Мінфіну від 05.05.2008 р. № 647 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 16.05.96 № 99» // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 44, с. 5; по-третє, статтю «Що робити із залишками бланків довіреностей, які перестали бути «суворими»? // там же, с. 49; по-четверте, консультацію провідного фахівця Мінфіну В. Пархоменка «Бланки довіреностей на одержання цінностей типової форми № М-2 з поліграфічно зазначеними даними про серію та номер доцільно застосовувати до їх остаточного використання» // там же, с. 59). Нагадаємо, що при цьому Мінфін одночасно зі зміною

своєї типової форми № М-2 мимохідь скасував свою типову форму № М-2б.

Ми назвали ці форми «своїми» (для Мінфіну) із тієї причини, що, як відомо, подібні форми з точно таким же позначенням було затверджено (як

бланки суворого обліку) наказом Держкомстату (який тоді ще називався Мінстатом) від 21.06.96 р. № 192 (із подальшими змінами та доповненнями).

Продовжуючи наш перелік посилань, по-п’яте, можна вказати на коментар до наказу Держкомстату від 09.06.2008 р. № 186 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 54, с. 13), яким скасовано затверджені Держкомстатом типові форми первинного обліку касових операцій (що все ще застосовуються за вказівкою НБУ). У згаданому коментарі розкрито причини подібних дій Держкомстату щодо скасування своїх колишніх наказів, якими відповідні типові форми затверджувалися як бланки суворого обліку, а також розвіяно сумніви тих бухгалтерів, які, приступивши до самостійного виготовлення несуворих довіреностей (на звичайному папері), зіткнулися із загалом-то надуманою проблемою — чи зазначати на ній слова «ЗАТВЕРДЖЕНА наказом Мінстату України від 21 червня 1996 р. № 192»? Ми рекомендували

ці слова на несуворій довіреності не зазначати, а точно додержуватися оновленої форми, установленої Мінфіном (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 44, с. 8), і прямо передбачили неминуче скасування цього наказу Держкомстату.

Важко сказати, чому Держкомстат так довго тягнув із цим скасуванням (тим більше, що за нашою інформацією воно було ініційоване там навіть раніше, ніж скасування касових бланків). Можливо, Держкомстат просто вирішив дочекатися, поки з дозволу Мінфіну всі старі (захищені) бланки довіреностей буде витрачено, щоб найпедантичнішим бухгалтерам (із найзапасливіших — у яких ще залишилися такі старі бланки) не спало на думку закреслювати зазначені на них слова — «ЗАТВЕРДЖЕНА...» і т. д... Якщо такі ще є, висловимо свою думку з цього приводу. Оскільки Держкомстат тепер вже точно не має жодного відношення до бланків довіреності на одержання ТМЦ, а Мінфін дозволяв довикористати старі бланки безвідносно до того, скасовано чи ні відповідний наказ Держкомстату, виходить, що подібний дозвіл Мінфіну залишається в силі і закреслювати на старому бланку щось ще, крім нанесеного поліграфічним способом його номера, не варто.

Олександр Голенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі