Теми статей
Обрати теми

Застраховані особи, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною до трьох років, мають право на отримання санаторної путівки

Редакція ПБО
Лист від 16.10.2008 р. № 06-32-2017

Застраховані особи, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною до трьох років, мають право на отримання санаторної путівки

 

Лист Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 16.10.2008 р. № 06-32-2017

 

Частиною 1 ст. 50 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III

(далі — Закон) встановлено, що матеріальне забезпечення та соціальні послуги за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, застрахованим особам призначаються та надаються за основним місцем роботи за рахунок сплачених застрахованими особами страхових внесків (крім видів матеріального забезпечення, передбачених пунктами 1, 2 статті 34 цього Закону, яке надається за основним місцем роботи та за сумісництвом у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України).

Відповідно до п. 9 ст. 2 та ст. 7 Закону визначено, що страховий стаж — це період (сума періодів), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, і сплачує або за неї сплачуються страхові внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в порядку, встановленому законодавством, до страхового стажу зараховуються періоди тимчасової втрати працездатності, перебування застрахованої особи у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та час перебування застрахованої особи у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також періоди одержання виплат за окремими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування, крім пенсій усіх видів.

Враховуючи зазначене,

застраховані особи, які на момент настання страхового випадку перебувають у трудових відносинах з роботодавцем і сплачують або на їх користь сплачуються страхові внески до Фонду, мають право на отримання путівки на санаторно-курортне лікування за рахунок коштів Фонду під час перебування у відпустці по догляду за дитиною віком до трьох років.

Заступник директора С. Буринський



коментар редакції

Отримання путівки на санаторно-курортне лікування під час перебування у відпустці для догляду за дитиною до трьох років

У листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності зазначає: застраховані особи, які на момент настання страхового випадку перебувають у трудових відносинах із роботодавцем та сплачують або на їх користь сплачуються страхові внески до Фонду, мають право на отримання путівки на санаторно-курортне лікування за рахунок коштів Фонду під час перебування у відпустці для догляду за дитиною віком до трьох років.

Слід зазначити, що Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності зроблено дещо некоректний висновок. Річ у тім, що внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності з допомоги по догляду за дитиною не сплачуються. Внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності сплачуються в тому випадку, якщо працівниця працює на умовах неповного робочого часу та перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Разом з тим згідно з ч. 1 ст. 4 та ч. 1 ст. 50 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності має застрахована особа. У свою чергу, працівник, який перебуває у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, є застрахованою особою. На цій підставі він має право на отримання путівки на санаторно-курортне лікування, як це зазначено в листі, що коментується.

Однак

на практиці працівнику, який перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, отримати соцстрахівську путівку буде неможливо.

Річ у тім, що згідно з п. 4.2 Інструкції про порядок забезпечення застрахованих осіб та членів їх сімей путівками на санаторно-курортне лікування, придбаними за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженої постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 02.06.2005 р. № 55, путівку до санаторію видають застрахованій особі за основним місцем роботи для санаторно-курортного лікування в період відпустки. Ідеться найімовірніше про щорічну відпустку. Тому, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку і не працюючи на умовах неповного робочого часу, працівниця не зможе взяти щорічну відпустку. Для цього їй необхідно переривати відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Крім того, згідно з п. 4.8 Інструкції № 55 комісія із соціального страхування може прийняти рішення про виділення путівки для загального санаторно-курортного лікування

працюючих на підприємстві та їх дітей віком від 4 до 18 років. Як бачимо, Інструкцією № 55 не передбачається видача путівки на санаторно-курортне лікування застрахованих осіб, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, на себе і на дитину віком до трьох років.

Тетяна Онищенк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі