Теми статей
Обрати теми

Щодо обліку обсягів роздрібного продажу товарів за формою № 3-торг

Редакція ПБО
Лист від 29.10.2008 р. № 08/1-3/221

Щодо обліку обсягів роздрібного продажу товарів за формою № 3-торг

 

Лист Державного комітету статистики України від 29.10.2008 р. № 08/1-3/221

 

На <...> звернення <...> стосовно обліку обсягів роздрібного продажу товарів, оплата за які здійснена спеціальними платіжними засобами, Держкомстат інформує.

Відповідно до Інструкції щодо заповнення форми державного статистичного спостереження № 3-торг «Звіт про продаж і запаси товарів у торговій мережі та мережі ресторанного господарства», затвердженої наказом Держкомстату України від 26.07.2005 № 209, та Інструкції про облік роздрібного товарообороту і товарних запасів, затвердженої наказом Міністерства статистики України від 28.12.96 № 389,

роздрібний товарооборот торгової мережі — це виручка від продажу безпосередньо населенню споживчих товарів (як за готівку, так і за розрахункові чеки установ банків, банківські платіжні картки) через організований споживчий ринок, тобто спеціально організовану торгову мережу (магазини, аптеки, палатки, кіоски, автозаправні станції, розвізну і розносну мережу) усіма діючими підприємствами незалежно від відомчої підпорядкованості, форм господарювання, включаючи торгових посередників.

Виходячи з зазначеного,

до загального обсягу роздрібного товарообороту торгової мережі (рядок 101 форми № 3-торг) включаються також обсяги роздрібного продажу товарів, оплата за які здійснена спеціальними платіжними засобами (платіжними картками). Із загального обсягу роздрібного товарообороту у рядку 103 зазначеної форми окремо показуються лише обсяги продажу товарів за безготівковими розрахунками підприємствам, установам, організаціям, а саме, відпуск за безготівковим розрахунком із роздрібної мережі:

— харчових продуктів закладам охорони здоров’я, соціального забезпечення та освіти (лікарняним, профілактичним, будинкам відпочинку, будинкам-інтернатам для громадян похилого віку та інвалідів, загальної освіти, дошкільного виховання, виховання, дітей, які залишилися без опіки батьків) для організації харчування відповідних контингентів населення;

— продовольчих товарів суднам морського і річкового флоту, риболовецьким промисловим суднам для харчування екіпажів суден, туристів і пасажирів у суднових ресторанах, геологорозвідувальним партіям для харчування працівників експедицій, а також окремих непродовольчих товарів на поточні потреби для реалізації членам екіпажів;

— товарів подарункового асортименту до свят і новорічних подарунків для дітей.

Також інформуємо, що з метою удосконалення статистичного спостереження за формою № 3-торг Держкомстатом України внесено зміни до форми (наказ від 27.06.2008 № 216) та зміни до Інструкції щодо її заповнення (наказ від 03.10.2008 № 364, який в даний час надано Мін’юсту України для державної реєстрації). Зокрема, у формі державного статистичного спостереження № 3-торг назву

рядка 103 викладено у новій редакції: «Продаж за безготівковим розрахунком підприємствам, установам, організаціям» та включено нові показники: «Обсяг роздрібного продажу товарів, оплата за які здійснена спеціальними платіжними засобами (платіжними картками)» — рядок 106; «Обсяг роздрібного продажу товарів за кредитними договорами» — рядок 107, які включаються до рядка 101. Пункт 2.1 розділу 2 Інструкції щодо заповнення державного статистичного спостереження № 3-торг викладено в такій редакції:

«У

рядок 103 включається продаж підприємствам, установам, організаціям у торговій мережі підприємств за безготівковим розрахунком.»

«У

рядок 105 включається обсяг роздрібного продажу товарів через мережу Інтернет.

У

рядок 106 включається обсяг роздрібного продажу товарів, оплата за які здійснена спеціальними платіжними засобами (платіжними картками).

У

рядок 107 включається обсяг роздрібного продажу товарів за кредитними договорами.»

Слід мати на увазі, що статистичні показники державних статистичних спостережень визначаються органами державної статистики у відповідності до міжнародних стандартів для забезпечення зіставлення національної статистичної інформації з міжнародною, а також те, що для використання в інших цілях статистична методологія може бути не завжди адаптованою повною мірою і не відповідати положенням законодавчих та нормативних актів, які застосовуються у інших, не статистичних сферах.

За роз’ясненнями

стосовно віднесення розрахунків з продажу товарів за допомогою спеціальних платіжних засобів (платіжних карток) до безготівкових або готівкових розрахунків Вам необхідно звернутись за належністю до Національного банку України, виходячи з його повноважень з регулювання, встановлення правил, форм і стандартів, координації здійснення розрахунків в економічному обігу України із застосуванням як паперових, так і електронних документів, а також платіжних інструментів та готівки, визначених статтями 7, 33, 40 Закону України «Про Національний банк України».

Перший заступник голови В. Піщейко



коментар редакції

Показники торговельного обороту за платіжними картками: у безготівковому рядку не були, зате потраплять до окремого

Зрозуміло, що величезні права та широкі повноваження органів статистики, надані їм Законом України «Про державну статистику», можна звести до одного простого правила респондента: повідомляй, про що запитують. Проте сам Держкомстат часом запитує не зовсім коректно, і зокрема, у респондентів викликає сумніви такий нюанс. Згідно з п. 2.1 Інструкції щодо заповнення форми державного статистичного спостереження № 3-торг «Звіт про продаж і запаси товарів у торговій мережі та мережі ресторанного господарства», затвердженої наказом Держкомстату від 26.07.2005 р. № 209, у рядок 103 зазначеної форми включається торговий оборот за безготівковим розрахунком, але не зрозуміло, чи слід

оборот за оплатами через торговельні термінали з використанням платіжних карток також включати до цього рядка. Адже з одного боку, згідно з Інструкцією про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженою постановою Правління НБУ від 21.01.2004 р. № 22, такі платіжні картки не належать до засобів безготівкового платежу, а названі спеціальним платіжним засобом, а з іншого — згідно з Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженим постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637, оплату за допомогою платіжної картки не може бути віднесено до готівкових розрахунків.

Із листа, що коментується, можна зробити висновок, що в поточному році Держкомстат

не бачить картковий оборот безготівковим, однак починаючи зі звіту за І квартал 2009 року (і далі) у формі № 3-торг з’являться нові рядки для докладнішої розшифровки показників торгового обороту (зокрема, для платіжних карток призначається окремий рядок 106).

На завершення додамо: згаданий у листі наказ Держкомстату від 03.10.2008 р. № 364 уже зареєстрований в Мін’юсті (29.10.2008 р., тобто в день підписання листа, що коментується, за № 1049/15740) і навіть устиг набути чинності 09.11.2008 р.

Олександр Голенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі