Теми статей
Обрати теми

Аналіз помилок. Кредиторська заборгованість за підзвітною сумою помилково збільшила валові доходи

Редакція ПБО
Стаття

Кредиторська заборгованість за підзвітною сумою помилково збільшила валові доходи

 

Ситуація

У серпні 2008 року працівник підприємства придбав ТМЦ для господарських потреб за власні кошти. Вартість ТМЦ згідно з авансовим звітом та доданими до нього первинними документами склала 6000 грн. (у тому числі ПДВ — 1000 грн.). Після закінчення III кварталу 2008 року кредиторська заборгованість залишилася непогашеною. Суму заборгованості помилково прирівняли до поворотної фінансової допомоги та включили до складу валових доходів. Помилку виявлено в листопаді 2008 року. Діяльність підприємства за 3 квартали 2008 року була прибутковою.

 

Порушення

Підприємство помилково розтлумачило

п.п. 1.22.2 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток), в якому наведено визначення поворотної фінансової допомоги, що спричинило порушення п.п. 4.1.6 Закону про податок на прибуток. Згідно з нормами зазначеного документа до складу валового доходу включаються суми поворотної фінансової допомоги, отриманої платником податків у звітному періоді від неплатника податку на прибуток, що залишається неповернутою на кінець такого звітного періоду.

 

Аналіз ситуації

Згідно з

п.п. 1.22.2 Закону про податок на прибуток поворотна фінансова допомога — це сума коштів, передана платнику податків у користування на визначений строк відповідно до договорів, які не передбачають нарахування процентів або надання інших видів компенсації як плати за користування такими коштами.

Як бачимо, щоб кредиторську заборгованість було визнано поворотною фінансовою допомогою, необхідні:

— наявність договору, в якому б визначалася сума такої допомоги та строк її повернення;

— здійснення факту передачі грошових коштів.

У цьому випадку не було ні відповідного договору, ні факту передачі грошових коштів. Операції з придбання ТМЦ та виникнення заборгованості перед працівником підприємства здійснювалися в межах

трудових відносин. Тому непогашена за підсумками звітного періоду сума кредиторської заборгованості не вважається поворотною фінансовою допомогою, а отже, і норми п.п. 4.1.6 Закону про податок на прибуток до неї не застосовується.

Із цим згодні і представники головного податкового відомства. Так, у консультації, опублікованій у журналі «Вісник податкової служби України», 2008, № 17, с. 36, зазначалося: заборгованість підприємства за розрахунками з підзвітною особою

не включається до валового доходу підприємства як поворотна фінансова допомога. При цьому наявність або відсутність договору доручення під час придбання працівниками за власний рахунок ТМЦ для потреб підприємства не впливає на порядок відображення в податковому обліку такої заборгованості.

Кредиторська заборгованість підприємства потрапить до складу валових доходів тільки в одному випадку — після

закінчення строку позовної давності (пп. 1.22.1, 4.1.6 Закону про податок на прибуток).

Оскільки в цій ситуації строк позовної давності не закінчився, підприємство помилково

завищило валові доходи в декларації за 3 квартали 2008 року на 6000 грн.

 

Виправлення помилки

Згідно з

п. 2.1 Порядку складання декларації з податку на прибуток підприємства, затвердженого наказом ДПАУ від 29.03.2003 р. № 143, відповідно до пп. 5.1, 17.2 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III самостійно виправити помилку в декларації з податку на прибуток можна в поточній декларації або через уточнюючий розрахунок.

При виборі першого способу виправлення помилки сума завищених валових доходів (

6000 грн.) зі знаком «-» відобразиться в ряд. 02.2 «самостійно виявлені помилки за результатами минулих податкових періодів» поточної декларації за 11 місяців 2008 року.

Якщо підприємство не має наміру чекати строків подання поточної декларації, можна скористатися другим способом і подати до місцевої ДПІ уточнюючий розрахунок. Виправляючи допущену помилку в

уточнюючому розрахунку (УР) до декларації за 3 квартали 2008 року, у першому підрядку рядка 1 відобразиться код рядка, що виправляється, — «01.6», а в другому підрядку цього ж рядка 1 — сума завищених валових доходів зі знаком «мінус» (-6000 грн.). У рядку 7 УР, знову ж таки зі знаком «мінус», буде зазначено суму переплати — 1500 грн. (6000 х 25 % =1500 грн.).

Після виправлення помилки через УР ряд.

15 декларації з податку на прибуток за 11 місяців має бути заповнено так, нібито помилки й не було. Інакше кажучи, показник цього рядка необхідно зменшити на 1500 грн.

І ще один момент. Який би спосіб виправлення помилки ви не вибрали, нараховувати та сплачувати самоштраф у цій ситуації не потрібно, адже помилка не спричинила недоплати податку до бюджету.

Матеріал підготувала економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор» Марина Ковенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі