Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Штриховий код на бланку звітності — це цілком прийнятно

Редакція ПБО
Стаття

Штриховий код на бланку звітності — це цілком прийнятно

 

У роздрібній торговельній мережі було придбано бланки податкової звітності із зазначеними на лицьовому боці штриховими кодами. Чи може наявність останніх перешкодити поданню звітності, складеної на таких бланках, до податкових органів?

 

Відповідно до підпункту «ї» підпункту 4.4.2 пункту 4.4 статті 4 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III форма податкової декларації (розрахунку) установлюється центральним (керівним) органом контролюючого органу за узгодженням з комітетом Верховної Ради України, що відповідає за проведення податкової політики. У такому ж порядку встановлюються форми податкових декларацій (розрахунків) з місцевих податків і зборів, що є обов’язковими для застосування їх платниками (податковими агентами).

При цьому відповідно до абзацу другого підпункту «з» підпункту 4.4.2 пункту 4.4 статті 4 цього Закону форми обов’язкової податкової звітності (податкові декларації чи податкові розрахунки), визначені центральним (керівним) органом контролюючого органу, повинні відповідати нормам та змісту відповідного податку, збору (обов’язкового платежу).

Одночасно бланки відповідних форм обов’язкової податкової звітності (податкові декларації чи податкові розрахунки), що виготовлені на паперових носіях, відповідають визначенню товарів, установленому пунктом 1.6 статті 1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР.

Постановою Кабінету Міністрів України від 29.05.96 р. № 574 «Про впровадження штрихового кодування товарів» законодавчо визначено обов’язок маркування суб’єктами підприємницької діяльності товарів, які виробляються або реалізуються в Україні, штриховими кодами GS1 відповідно до Положення про штрихове кодування товарів, затвердженого наказом Міністерства зовнішніх економічних зв’язків і торгівлі України від 27.08.96 р. № 530 (зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 11.09.96 р. за № 517/1542).

Бланки відповідних форм обов’язкової податкової звітності (податкові декларації чи податкові розрахунки), що виготовлені на паперових носіях, також відповідають визначенню товарів, установленому пунктом 1.1 цього Положення.

Таким чином, якщо нанесений на паперовий бланк звітності штриховий код не викривляє визначеної форми обов’язкових реквізитів податкової декларації чи податкового розрахунку та не заважає вільному читанню тексту (цифр), зазначених платником, наявність такого коду

не є перешкодою для подання податкової звітності в загальновстановленому порядку.

В. Косарчук,
директор Департаменту масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі