Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Поріг у 300 тис. грн. (без ПДВ) для ПДВ-реєстрації

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Поріг у 300 тис. грн. (без ПДВ) для ПДВ-реєстрації

 

Згідно з п.п. 2.3.1 Закону про ПДВ умовою ПДВ-реєстрації є перевищення обсягу оподатковуваних операцій у 300 тисяч гривень (без урахування податку на додану вартість). Як розуміти в цьому випадку таке уточнення, що наводиться в цьому підпункті в дужках (тобто «без ПДВ»), якщо і так до моменту ПДВ-реєстрації у неплатника при поставках ПДВ бути не може?

(м. Ужгород)

 

Подібне запитання дійсно може виникнути при прочитанні

п.п. 2.3.1 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі – Закон про ПДВ). Зауважимо: якщо знайомитися із Законом про ПДВ послідовно, то вперше згадка про 300-тисячний обсяг операцій власне і зустрічається саме в цьому підпункті.

Відразу зазначимо (і це буде відповіддю на поставлене запитання): хоча в цьому

підпункті йдеться про 300-тисячний обсяг оподатковуваних операцій стосовно ПДВ-реєстрації, особі, яка вперше реєструється платником ПДВ на таке уточнення (що наводиться в дужках – «без урахування податку на додану вартість») просто не варто звертати увагу.

А справа тут у такому. Якщо ознайомитися з повним текстом

Закону про ПДВ і підходити до нього системно, розглядаючи при цьому його норми цілком (у взаємоув’язці), можна побачити, що встановлена п.п. 2.3.1 Закону про ПДВ 300-тисячна межа важлива не тільки для реєстрації осіб платниками податків, а також і в інших випадках — уже після того, як особа стала платником ПДВ (а отже, ПДВ при поставках вже нараховує), зокрема:

— при виборі касового методу обліку ПДВ (

п.п. 7.3.9 Закону про ПДВ);

— при визначенні можливості переходу на квартальний звітний період з ПДВ (

п.п. 7.8.2 Закону про ПДВ);

— вибуття з числа платників ПДВ та анулювання ПДВ-реєстрації (

абзац «а» п. 9.8 Закону про ПДВ).

У всіх цих перелічених випадках у

Законі про ПДВ, у свою чергу, можна зустріти відповідні посилання на межу в 300 тис. грн. з п.п. 2.3.1.

Таким чином, виходить, що фактично

п.п. 2.3.1 Закону про ПДВ написано під загальний випадок — як для ситуації, коли особа тільки реєструється платником ПДВ, так і для окремих ситуацій, коли особа вже є платником ПДВ і збирається (як платник) зробити той чи інший вибір, що стосується обліку. Уточнення ж, що наводиться в дужках, розраховано, великою мірою, саме на останній випадок, тобто стосується осіб, які вже стали платниками ПДВ і яким у відповідних ситуаціях для порівняння саме і потрібно брати 300-тисячний поріг (тобто оподатковуваний обсяг операцій) без урахування ПДВ, що входить до вартості поставок, які здійснюються.

Хоча, звичайно, не можемо не зауважити, що написано «реєстраційний»

п.п. 2.3.1 усе ж таки не зовсім коректно. Адже читаючи його окремо від таких інших норм Закону про ПДВ, зроблене в ньому уточнення «без ПДВ» стосовно ПДВ-реєстрації, безумовно, спочатку дещо спантеличує і навіть видається недоречним.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі