Теми статей
Обрати теми

Щодо порядку вручення рішення про подання платником нової декларації

Редакція ПБО
Лист від 02.12.2008 р. № 24752/7/15-0217

Щодо порядку вручення рішення про подання платником нової декларації

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 02.12.2008 р. № 24752/7/15-0217

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист ДПА у м. Києві від 09.10.2008 р. № 5151/8/25-105 щодо порядку вручення рішення про подання платником податків нової декларації і повідомляє.

Відповідно до п.п. 4.1.2 п. 4.2 ст. 4 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» податкова звітність, отримана контролюючим органом від платника податків як податкова декларація, що заповнена ним всупереч правилам, зазначеним у затвердженому порядку її заповнення, може бути не визнана таким контролюючим органом як податкова декларація, якщо в ній не зазначено обов’язкових реквізитів, її не підписано відповідними посадовими особами, не скріплено печаткою платника податків. У цьому випадку, якщо контролюючий орган звертається до платника податків з письмовою пропозицією надати нову податкову декларацію з виправленими показниками (із зазначенням підстав неприйняття попередньої), то такий платник податків має право:

— надати таку нову декларацію разом зі сплатою відповідного штрафу;

— оскаржити рішення податкового органу в порядку апеляційного узгодження.

При цьому, з метою встановлення факту отримання платником податку письмової пропозиції надати нову податкову декларацію, така

пропозиція надсилається рекомендованим листом з повідомленням про вручення або вручається під підпис посадовим особам суб’єкта господарювання.

Головам Державних податкових адміністрацій в АР Крим, областях, містах Києві та Севастополі довести зазначене роз’яснення до відома платників податків і підпорядкованих підрозділів та забезпечити його врахування під час розгляду скарг платників податку.

Заступник голови С. Чекашкін



коментар редакції

Неприйняття декларації — порядок оформлення

ДПАУ коментує правила застосування відомого п.п. 4.1.2 Закону № 2181 (текст норми, що обговорюється, наведено в листі). Дійсно, законодавством не врегульовано питання щодо способу повідомлення платників податків про факт невизнання поданої звітності як декларації.

У листі стверджується, що пропозиція подати нову декларацію повинна надсилатися рекомендованим листом з повідомленням про вручення або вручатися під підпис посадовим особам суб’єкта господарювання. Оскільки ДПАУ зазначає лише про

форму самого повідомлення, доповнимо її висновок таким.

На підставі п. 4.5 Порядку приймання та комп’ютерної обробки звітних документів платників податків у ДПІ районного рівня та СДПІ по роботі з ВПП, затвердженого наказом ДПАУ від 02.12.2004 р. № 691, визначено: «Платнику в триденний термін (але не пізніше граничного терміну подання) надсилається повідомлення про визнання органом ДПС звітності не прийнятою із зазначенням підстав неприйняття та пропозицією надати нову податкову декларацію з виправленими показниками».

Тут варто звернути увагу на два моменти.

По-перше, ДПАУ встановила

строк, упродовж якого має бути направлено відповідне повідомлення.

По-друге, повідомлення обов’язково повинне містити

підстави неприйняття податкової декларації. Ця умова важлива, оскільки податківці не завжди мотивують відмову у визнанні декларації, хоча вимога до розкриття причин неприйняття декларації міститься безпосередньо в Законі № 2181.

Дмитро Винокуров

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі