Теми статей
Обрати теми

Аналіз помилок. Користуєтеся у відрядженні міні-баром? Не поспішайте відображати валові витрати!

Редакція ПБО
Стаття

Користуєтеся у відрядженні міні-баром? Не поспішайте відображати валові витрати!

 

Ситуація

Технолога виробничого підприємства направлено у відрядження для участі у виставці кондитерського устаткування, що проходила у Варшаві у вересні 2007 року. Після повернення з відрядження працівник надав авансовий звіт разом з підтверджуючими документами. При цьому в рахунку за проживання в готелі виділено вартість послуги за користування міні-баром — EUR100. Фактичні витрати відрядженої особи перевищили величину виданого авансу на вартість таких послуг.

Суму перевищення включено до валових витрат за курсом НБУ, що діяв на дату затвердження авансового звіту (10.09.2007 р.) — 691,63 грн. за 100 євро.* Помилку виявлено в січні 2007 року. Діяльність підприємства за три квартали 2007 року була прибутковою.

* Підприємство не відшкодувало працівнику витрат, пов’язаних з оплатою послуг міні-бару.

 

Порушення

Бухгалтер порушив

п.п. 5.4.8 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток), відповідно до якого до складу валових витрат платника податку включаються витрати на відрядження фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах з таким платником податку, у межах фактичних витрат відрядженої особи на оплату вартості проживання в готелях (мотелях), а також уключених до таких рахунків витрат на харчування.

Не дозволяється відносити до складу витрат на харчування вартість

алкогольних напоїв та тютюнових виробів, суми «чайових» за винятком випадків, коли суми таких «чайових» включаються до рахунку відповідно до законів держави перебування, а також плата за видовищні заходи.

 

Ситуація

Згідно з

п. 1.2 розділу II Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Мінфіну України від 13.03.98 р. № 59, підприємство, яке направляє працівника у відрядження, зобов’язане забезпечити його коштами в національній валюті країни, до якої відряджається працівник, або у вільно конвертованій валюті у вигляді авансу на поточні витрати в розмірах згідно з установленими нормами та з урахуванням положень п.п. 5.4.8 Закону про податок на прибуток.

До поточних витрат належать витрати на проїзд, оплату рахунків за проживання в готелі та включених до таких рахунків

витрат на харчування, оплату телефонних рахунків тощо. Усі вони включаються до складу валових витрат платника податку за наявності підтверджуючих документів, які засвідчують ці витрати. Одним з таких документів є рахунок з готелю (другий абзац п.п. 5.4.8. Закону про податок на прибуток).

Разом з тим

склад цих витрат обмежується нормами третього абзацу п.п. 5.4.8 Закону про податок на прибуток, в якому зазначено, що вартість алкогольних напоїв не дозволяється відносити до складу витрат на харчування. У зв’язку з цим вартість послуг за користування міні-баром не збільшує валові витрати підприємства. Такої ж точки зору дотримується і Мінфін України, про що свідчить лист від 31.08.2007 р. № 31-26030-13-16/17569.

Помилка стала причиною завищення валових витрат підприємства на

691,63 грн. і спричинила недоплату з податку на прибуток у сумі 172,91 грн. (691,63 х 25 %).

 

Виправлення помилки

Порядок виправлення самостійно виявлених помилок, допущених у минулих звітних періодах при розрахунку податку на прибуток, установлено

п. 2.3 Порядку складання декларації з податку на прибуток підприємства, затвердженого наказом ДПАУ від 29.03.2003 р. № 143 (далі — Порядок № 143), відповідно до пп. 5.1, 17.2 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III (далі — Закон № 2181).

Відповідно до цих документів самостійно виявлені помилки може бути виправлено будь-яким із двох способів:

1) за допомогою уточнюючого розрахунку*;

* За формою, наведеною в додатку до Порядку № 143.

2) у поточній декларації з податку на прибуток.

Вибравши

перший спосіб виправлення помилки, підприємство має перерахувати до бюджету суму недоплати і штраф до подання УР до місцевої ДПІ. Саме таку вимогу містить п. 17.2 Закону № 2181. Якщо платник податку його порушить, то можна говорити про те, що помилка так і залишилася невиправленою. Наведемо фрагмент заповнення УР.

Фрагмент заповнення уточнюючого розрахунку до декларації за 3 квартали 2007 року

 

Показники

Код рядка

Загальна сума

1

2

3

...

...

...

Витрати не враховані (+), зайво враховані (-) в обчисленні валових витрат попереднього звітного періоду, у тому числі за кодами рядків декларації, у якій було допущено помилки:

2

-692

код

04.13

 

 

 

 

 

 

 

 

сума (±)

-692

 

 

 

 

 

 

 

 

...

3

...

Сума заниженого (+) або завищеного (-) об’єкта оподаткування р. 1 - р. 2 - р. 3

4

+692

Ставка оподаткування, що діяла на момент допущення помилки, у відсотках

5

25

...

6

...

Сума недоплати (+) або переплати (-), нарахованої у зв’язку з виправленням помилки  р. 4 х р. 5 - р. 6 або р. 7.2 - р. 7.1

7

+173

Сума податкового зобов’язання звітного періоду, при розрахунку якого виявлена помилка

7.1

1000 (умовно)

Сума виправленого (вірного) податкового зобов’язання звітного періоду, при розрахунку якого виявлена помилка

7.2

1173

Сума штрафу, нарахована платником самостійно у зв’язку з виправленням помилки  р. 7 х 0,05

8

9

 

Звертаємо увагу: оскільки показники УР відображаються за особовим рахунком платника податку в момент подання такого УР, у подальшому заповнювати коригувальний рядок

05.2 декларації з податку на прибуток за 2007 рік не потрібно.

При виборі

другого способу виправити допущену помилку можна в поточній декларації (останній день подання декларації з податку на прибуток за 2007 рік — 11** лютого 2008 року). Для цього необхідно:

** Роз’яснення фахівців ДПАУ з цього питання див. на с. 61.

— у рядку

05.2 «самостійно виявлені помилки за результатами минулих податкових періодів» відобразити суму 692 зі знаком «-»;

— у рядку

22 «Сума штрафу, самостійно нарахованого у зв’язку з виправленням помилок» — 9 грн.

Сплата суми недоплати і штрафу відбувається за строком перерахування до бюджету податкового зобов’язання, відображеного в декларації з податку на прибуток за 2007 рік, тобто протягом десяти календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку подання декларації.

Матеріал підготувала економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Марина КОВЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі